DOLAR 35,3221
EURO 36,4718
ALTIN 3.026,96
BIST 10.000,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
15°C
Parçalı Bulutlu
Cum 11°C
Cts 9°C
Paz 6°C
Pts 6°C

Yeni Virüs Tehlikesi: Batı Nil Virüsü Ortaya Çıktı!

29.07.2020
A+
A-

Yunanistan Ulusal Halk Sağlığı Örgütü iki kişide Batı Nil Virüsü (BNV) tespit edildiğine dair açıklamada bulundu. Bununla beraber hastaların sağlık durumları hakkında ise herhangi bir bilgi verilmedi.

BATI NİL VİRÜSÜ NEDİR? NASIL BULAŞIR?

Batı Nil Virüs’ü sivrisinek ısırmasıyla bulaşıyor. Sivrisinekler virüsü kanıyla beslendikleri kuşlardan alarak insanlara ve diğer hayvanlara bulaştırıyor. Aynı zamanda bu virüs insanlarda nörolojik hastalıklara sebep olabiliyor. Batı Nil Virüsü’ne en çok Haziran-Eylül döneminde rastlanılıyor.

Çok düşük oranlarda görülmekle beraber gebelik, doğum veya emzirme esnasında anneden bebeğine, kan verilmesi, organ nakilleri, laboratuvarda maruziyet ortamlarında enfeksiyon bulaşabilmektedir

BATI NİL VİRÜSÜNÜN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kuluçka süresi 2-14 gün, sıklıkla 2-6 gündür. Bu süre bazı tıbbi sebeplerden dolayı bağışıklık sistemleri etkilenmiş kişilerde daha uzun olabilir.

Virüsle enfekte olmuş insanların çoğunda (%70-80) hiçbir belirti görülmez. Bazı kişilerde ateşli bir hastalık tablosu gelişir. Virüsü almış yaklaşık her 5 kişiden 1’inde ateşle birlikte ishal, kusma, eklem ağrıları, baş ağrısı, vücut ağrıları veya döküntü gibi diğer belirtiler gelişebilir. Çoğu kişi bu tip Batı Nil Ateşi hastalığından tamamen kurtulur ancak yorgunluk ve halsizlik haftalar veya aylarca sürebilir.

Az sayıda kişide şiddetli belirtiler olabilir. Virüs bulaşmış kişilerin %1’inden azında ensefalit (beyin iltihabı) veya menenjit (beyin ve omurilik zarı iltihabı) gibi ciddi bir nörolojik hastalık gelişir. Nörolojik hastalık belirtileri ise baş ağrısı, yüksek ateş, ense sertliği, oryantasyon bozukluğu, koma, titremeler, nöbetler veya felçtir. Bu ağır hastalıktan kurtulmak birkaç hafta veya aylar sürebilmektedir. Bazı nörolojik hasarlar da kalıcı olabilir. BNV yüzünden nörolojik tablo meydana gelen hastaların ‘u ölür.

Kanser, diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalıkları gibi bazı sağlık sorunları bulunan insanlar, ciddi hastalık tablosu açısından daha büyük risk altındadırlar.

TANI VE TEDAVİ SÜRECİ

Klinik belirti ve bulgular ile kan ve omurilik sıvısı testleri gibi özel laboratuar testleriyle tanı konulabilmektedir. Bu testler tipik olarak viral enfeksiyona karşı bağışıklık sisteminin ürettiği antikorları belirleyerek sonuca ulaşır.

Batı Nil Ateşinin tedavisinde kullanılacak ilaç ve hastalıktan korunmak için herhangi bir aşı yoktur. Ağrı gibi bazı belirtilerin etkisini azaltmak ve ateşi düşürmek için ağrı kesici-ateş düşürücü kullanılabilir.

Hafif belirtilere sahip hastaların bir kısmı tipik olarak kendiliğinden iyileşir, bazı belirtiler ise birkaç hafta da iyileşme gösterir. Daha ciddi vakaları, genellikle tıbbi bakım ve destekleyici tedaviler için hastaneye yatırmak gerekir.

NASIL KORUNABİLİNİR?

Hastalığı önlemenin en etkili yolu, sivrisinek ısırıklarını engellemektir. Genellikle dışarı çıktığınızda böcek kovucular kullanın. DEET, picaradin, IR3535 ve bazı limon okaliptus ağacı yağı ile para-menthane-diol ürünlerinden birini içeren kovucular, uzun süreli olarak vücudunuzu koruyacaktır.

Sivrisineklerin pek çoğunun en aktif olduğu akşam karanlığında uzun kollu giysiler ve pantolon giyinmeye dikkat edin. Kapı ve pencerelerinize sineklik takın veya var olanları onarın, serinlemek için varsa klima kullanın.

Kaldığınız yerin çevresindeki sivrisineklerin sayısının azaltılmasına yardım edin; çiçeklik, oluklar, kovalar, havuz örtüleri, evcil hayvan ve kuşların su ve yemek kaplarının içinde birikmiş suları temizleyin.

İLİşKİLİ HABERLER Avcılar'da Görülen Batı Nil Virüsü Türkiye'ye Nasıl Geldi?

Avcılar’da Görülen Batı Nil Virüsü Türkiye’ye Nasıl Geldi?

Batı Nil Virüsü Nedir Nasıl Tedavi Edilir? Batı Nil Virüsü Belirtileri

Batı Nil Virüsü Nedir Nasıl Tedavi Edilir? Batı Nil Virüsü Belirtileri

Batı Nil Virüsünden Nasıl Korunabiliriz?

Batı Nil Virüsünden Nasıl Korunabiliriz?

Batı Nil Virüsü Sebebiyle Bir Asker Şehit Oldu

Batı Nil Virüsü Sebebiyle Bir Asker Şehit Oldu

İLİşKİLİ GALERİLER Sivrisinek Isırığı Sonrası Başına Gelenler Herkesi Hayrete Düşürdü

Sivrisinek Isırığı Sonrası Başına Gelenler Herkesi Hayrete Düşürdü

Sivrisinek Isırığı Hayatını Mahvetti

Sivrisinek Isırığı Hayatını Mahvetti

Sivrisinek Genç Adamın Sonunu Getirdi

Sivrisinek Genç Adamın Sonunu Getirdi

Sivrisinek Isırığı İçin Ev Yapımı Merhem Nasıl Yapılır?

Sivrisinek Isırığı İçin Ev Yapımı Merhem Nasıl Yapılır?

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.