DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Sıcak Hava Yürek Sağlığı İçin Güvenli Olmayan

01.07.2020
A+
A-

İnsan vücudunun belirtilmiş sıcaklıklara karı uyma mekanizmaları vardır. Bu sıcaklıkların mekanizmanın dışına çıkması değişik afiyet problemlerini de yol açmaktadır. Özellikle kalp ve damar hastalıkları aşırı soğuk ve sıcak havalardan etkilendiği söyleniyor.

SICAK HAVANIN OLUMSUZ ETKİLERİ

Sıcak havada cisim ısısını yıkmak için terleme meydana gelir. Bu yüzden vücutta çok fazla sıvı kaybı yaşanır. Bu konuda açıklamalar yapan Prof. Dr. İlhan Gölbaşı, “Buna emrindeki tansiyon düşer ve kalbimiz bunu kompanse etmek için çok çabuk atmaya başlar. Bu durum, koroner damar hastalığı olan kimselerde yürek krizi ve ciddi ritim bozukluklarını tetikler.” dedi.

Sıcak hava bilhassa ihtiyar hastalarda yüksek tansiyon atakları olabileceğine uyarı çeken Gölbaşı, “Bu ataklara tabi olarak, inme, yürek krizi gibi ciddi hayati problemler gelişebilmekte. Fazla sıcak havalarda tatmin edici sıvı almadıklarında yaşlı hastalarda toplardamarda pıhtı oluşumu ve buna alt akciğer embolisi de gelişebilmektedir. Yine yaşlı kimselerde damar sertliği bulunan atardamarlar üzerinde (bilhassa darlık bölgelerinde) pıhtı oluşumu ve buna yan ani damar tıkanıklığı gelişebilmekte. Bu tablo bacaktaki atardamarlarda olursa, ani ortaya meydana çıkan şiddetli ayak ağrısı, bacakta soğuma ve morarma görülür. Beyni besleyen damarlar üstünde gelişir ise inmeye (felç) niçin olabilir.” biçiminde konuştu.

ÇOCUK VE YAŞLILAR ÖZELLİKLE DİKKATLİ OLMALI

Sıcak havalarda değişken kaybının fazla olması ve vücut ısısındaki yükselmeye bağlı olarak oluşan halsizlik, baş ağrısı, konuşma bozukluğu, bulantı, kusma, bayılma ve farklı alanlara yönlendirilmiş nörolojik problemlerin güneş çarpmasının da olabileceğini açıklayan Prof. Dr. Gölbaşı, sözlerini şu şekilde devam etti: “Bu tablo, ısı regülasyonunun olmadığı çocuklar ve yaşlılarda daha sık görülmektedir. Bu bulguların saptandığı kişilere acele müdahale gerekmektedir. Öncelikle hasta serin bir ortama alınmalı, sıvı desteği sağlanmalı. Vücut ısısını düşürecek soğuk uygulamalar yapılmalıdır.” dedi.

İLİşKİLİ HABERLER Türkiye Sıcak Havaları Bekliyor: Önümüzdeki 3 Ay Mevsim Normalleri Üzerinde Devam Edecek

Türkiye Sıcak Havaları Bekliyor: Önümüzdeki 3 Ay Mevsim Normalleri Üzerinde Devam Edecek

Kalp Sağlığını Koruyan Baharatlar

Yürek Sağlığını Koruyan Baharatlar

Sıcaklarda Makyajı Korumanın Yolları

Sıcaklarda Makyajı Korumanın Yolları

Prof. Dr. Orhan Şen Yağışların Ardından Sıcak Hava Uyarısında Bulundu

Prof. Dr. Orhan Neşelendirici Yağışların Ardından Sıcak Hava Uyarısında Bulundu

İLİşKİLİ GALERİLER Kırık Kalp Sendromunu Tetikleyen Sebepler

Kırık Yürek Sendromunu Tetikleyen Sebepler

Sıcak Havalarda Terletmeyen Saç Modelleri

Sıcak Havalarda Terletmeyen Saç Modelleri

Kalp Sağlığınız İçin Yürüyün!

Yürek Sağlığınız İçin Yürüyün!

Kalp Sağlığını Koruyan 8 Önemli Besin

Kalp Sağlığını Koruyan 8 Önemli Gıda

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.