DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 22°C
Cts 24°C
Paz 22°C

Videolar artık çok daha az yer kaplayacak Berlin merkezli Fraunhofer Telekomünikasyon Enstitüsü’nden müjdeli haber geldi. H.266 codec ile video…

07.07.2020
A+
A-

Birkaç yıl süren araştırmaların ardından H.266 / VCC standardının tamamlandığı duyuruldu. Bu süreçte Apple, Ericsson, Intel, Huawei, Microsoft, Qualcomm ve Sony gibi devlerle ortak bir çalışma yürütüldü.

H.266’nın H.265 / HEVC ile aynı görsel kaliteyi korurken dosya boyutlarını yarıya indirebileceği dile getiriliyor. Üstelik yayın için bant genişliği gereksinimleri de aynı. Tüm internet trafiğinin yüzde 80’ini videoların oluşturduğunu dikkate alırsak, dosya boyutlarının düşecek olması büyük bir gelişme.

Yeni codec bileşeni, SD’den 8K’ya kadar tüm çözünürlükleri ve HDR’li 360 derece videoları destekliyor.Bu yeni codec bileşeninin yalnızca standart videolar için değil, aynı zamanda ekran paylaşımı ve oyun yayınları için de uygun. Yüksek çözünürlükleri düşünülerek tasarladığı için 4K ve üzerinde oldukça etkili olması bekleniyor.

İlk yazılım kodlayıcı ve kod çözücü bu sonbaharda yayınlanacak. Donanım kodlayıcıları ve kod çözücüleri de geliştiriliyor. Bu sayede TV kutuları gibi cihazlarda kullanımı mümkün olacak.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.