DOLAR 35,5077
EURO 36,6120
ALTIN 3.051,50
BIST 9.715,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 7°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
7°C
Hafif Yağmurlu
Çar 8°C
Per 9°C
Cum 8°C
Cts 10°C

Karadeniz’de 12 Bin Yıl Önce Sona Eren Buz Devrinin Etkilerinin Devam Ettiği Keşfedildi

01.04.2021
A+
A-

Alman bilim insanları, Karadeniz’in tabanında dikkat çeken bir araştırma yaptılar. Bu araştırma kapsamında gaz hidrat yataklarını inceleyen bilim insanları, dikkat çekici bulgulara ulaştılar. Metan gazından oluşan ve içinde buz tutan bu yataklarla ilgili açıklamalarda bulunan bilim insanları, bu gaz hidrat yataklarının mevcut sıcaklık koşullarına olması gerektiği gibi tepki vermediğini anladılar. Bu da Karadeniz’de Buz Devri’nden kalma etkilerin devam ettiği anlamına geliyor.

Buz Devri, bundan yaklaşık 12 bin yıl önce sona erdi. Ancak Karadeniz’de elde edilen bulgular, Tuna Yelpazesi olarak isimlendirilen bölgede bulunan metan gazının, günümüz koşullarına uyum sağlamadığını gözler önüne seriyor. MARUM-MeBo200 isimli bir sondaj cihazını kullanarak gaz hidrat yataklarını delen bilim insanları, yaptıkları ölçümlerin çok ilginç sonuçlar verdiğini beyan ediyorlar.

Serbest metan gazı seviyesi, sıcak koşullara uyum sağlanmadığı anlamına geliyor

Karadeniz'de buz devri devam ediyor

Bilim insanları tarafından yapılan ölçümlere göre gaz hidrat kararlılık sınırı, zamanla yükselmiş. Bu da Karadeniz’in dibindeki bir bölgenin günümüz sıcak koşullarına adapte olduğunu gösteriyor. Ancak beklentiler, serbest metan gazının da bu kararlılık seviyesiyle yükselmesi yönündeymiş. Yapılan ölçümler ise serbest metan gazında beklenen yükselişin olmadığını ortaya koyuyor. İşte bu da Karadeniz’in dibinde Buz Devri’nin etkilerinin yaşanmaya devam ettiği anlamına geliyor.

Uzmanlara göre böylesi bir durum, gelecekteki iklim modellemeleri ile ilgili önemli bilgiler sağlıyor. Öte yandan, Kuzey Kutbu’nun tabanında da Karadeniz’deki gibi gaz hidrat yatakları bulunuyor. Uzmanlar hem Kuzey Kutbu hem de Karadeniz’deki gaz hidrat yataklarının nasıl değişiklikler göstereceğini takip etmeye devam edip, gelecekle ilgili önemli çıkarımlar yapmaya çalışıyorlar.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.