DOLAR 32,4720
EURO 34,8577
ALTIN 2.421,49
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Per 19°C
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C

Teleferik Kazasına İlişkin İş Sağlığı Uzmanının Değerlendirmesi

Teleferik kazalarını inceleyen iş sağlığı uzmanının detaylı değerlendirmesi. Olayın nedenleri, önlenmesi için öneriler ve daha fazlası bu içerikte yer alıyor.

15.04.2024
A+
A-

Üsküdar Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Nuri Bingöl, Antalya’daki teleferik kazasına ilişkin yaptığı değerlendirmede, tasarım aşamasından bakım süreçlerine kadar her aşamada detaylı bir incelemenin gerekliliğine vurgu yaptı. Bingöl, kazanın sebebini araştırırken direğin tasarımından başlayarak tüm süreçlerin incelenmesi gerektiğini belirtti.

Direğin Devrilme Nedenleri ve İhmal İhtimali

Bingöl, teleferik direğinin devrilmesi durumunda tasarım aşamasında mesafelerin daha kısa tutularak direklerin mukavemetinin artırılıp artırılamayacağının incelenmesi gerektiğini ifade etti. Direğin devrilmesinin bir ihmal veya hata olduğunu gösterdiğini belirten Bingöl, bu tür olayların genellikle tasarım veya bakım süreçlerindeki aksaklıklardan kaynaklandığını dile getirdi.

Güvenli Tahliye ve İnsan Faktörü

Bingöl, teleferik kazasında güvenli tahliye sürecinin önemine dikkat çekerek, acil durumlarda insanların güvenli ve kontrollü bir şekilde tahliye edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, insan faktörünün de kazalar üzerinde etkili olduğunu belirten Bingöl, teleferiğe binmeden önce yolcuların eğitilmesi ve emniyet kemeri gibi güvenlik önlemlerinin alınması gerektiğini söyledi.

Periyodik Bakım ve Denetim Önemi

Teleferiklerin yanı sıra asansörler ve lunapark gibi halat sistemlerinin düzenli bakım ve denetimlerinin önemine değinen Bingöl, periyodik bakımların yetkili firmalar veya mühendis odaları tarafından yapılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, denetimlerde ortaya çıkan eksikliklerin ciddiye alınması ve gerekli yaptırımların uygulanması gerektiğini ifade etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.