DOLAR 32,5967
EURO 34,8303
ALTIN 2.503,68
BIST 9.460,67
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

Varikosel Nedir?

25.03.2020
A+
A-

Erkeklerde görülen bu hastalığın çoğunlukla herhangi bir belirtisi olmaz. Varikosel teşhisi konulan çok az hastada rahatsız edici belirtiler gözlenir. Ancak bazen de testiste ağrı, küçülme ya da kısırlık sorunlarına neden olabilir.

Varikosel hastalığı erkeklerde kısırlık riskini arttırır. Ancak varikosel tanısı konan çoğu erkek kısır değildir. Erkeklerin çoğu bu hastalığın herhangi bir belirtisini görmediği veya altında yatan nedenleri bilmediği için genellikle tedaviye de gerek duyulmaz. Gerektiriyorsa, varikosel temizle operasyonu yapılır. Varikoselin tedavisinin kısırlığı da tedavi edip etmediğine dair uzmanlar arasında görüş birliği yoktur. Eğer kısırlık ve varikosel hastalığının her ikisi de varsa, güncel araştırmaları incelemek ve bu alanda güncel çalışmalar sürdüren uzmanlar ile görüşmek için en iyi fikirdir.

Varikosel Nedir?

Varikosel testis torbasında genişlemiş damarların (kan damarları) neden olduğu bir hastalıktır. Öncelikle bir testiste ve sonrasında diğer testiste oluşabilir. Ya da iki testiste de aynı anda ortaya çıkabilir. Etkilenen damarlar spermatik kordon içinde seyahat ederler. Spermatik kordon, her iki testisten alt karına (abdormen) uzanan bir tüp gibidir. Her iki testisin üst kısmında spermatik kordonu hissedebilirsiniz. Spermatik kordon, testislerden penise sperm taşıyan (meni kanalı), kan damarları, lenf damarları ve sinirleri taşıyan bir tüp içerir.

Normalde spermatik kordondaki testislere kan taşıyan damarları göremez veya hissedemezsiniz. Eğer varikosel varsa, damarlar daha büyük olur ve bu durum onları daha belirgin hale getirir. Bacaklardaki varis hastalığına benzemektedir. Varikoselin boyutu ise değişebilir.

Varikosel, erkekler arasında yaygın bir hastalıktır. Olguların yaklaşık olarak yarısında varikosel sol tarafındadır. Vakaların hemen hemen yarısında ise, her iki testiste de varikosel vardır. Vakaların küçük bir kısmında sadece sağ tarafta varikosel görülür. Varikosel hastalığının genellikle sol testiste görülmesinin nedeni ise; sağ ile karşılaştırıldığında sol tarafın farklı bir skrotum rotası olmasıdır.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.