DOLAR 32,2102
EURO 34,7672
ALTIN 2.423,97
BIST 10.172,79
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Sal 18°C
Çar 19°C
Per 20°C
Cum 22°C

Uzmanlardan Akıllı Mercek Uyarısı

18.02.2021
A+
A-

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Uğur Ünsal, akıllı mercek olarak tanıtılan çok odaklı göz içi merceklerin, 70’li yıllardan bu yana katarakt tedavilerinde kullanılan merceklerin güncel bir versiyonu olduğunu belirterek, ‘Akıllı olarak adlandırılan çok odaklı merceklerin standart (tek odaklı) merceklerden farkı, sadece uzakta değil, yakın ve ara mesafelerde de gözlüksüz görüş sağlama iddiasıdır’ ifadelerini kullandı. 

UYGULAMA ÖNCESİ DETAYLI DEĞERLENDİRME ŞART 

‘Çok odaklı merceklerin detaylı bir hasta muayenesi sonrasında, hastanın mevcut ve gelecekte yaşaması muhtemel sağlık sorunları da dikkate alınarak, kişinin yaşam tarzı ve beklentileri değerlendirildikten sonra önerilmesi gerekir’ diyen Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Uğur Ünsal, çok odaklı mercekler ile ilgili dikkat edilmesi gereken hususları şu şekilde sıraladı: 

‘Çok odaklı merceklerin katarakt dışında göz problemleri olan, özellikle sarı nokta hastalığı, diyabetik retinopati gibi retina hastalıkları olan kişilerde kesinlikle uygulanmaması gerekir. Bunlar retina hastalığı bulunan kişilerin görüş kalitesini olumsuz etkilemektedir. Çok odaklı merceklerin göz içine yerleştirilmesi cerrahi bir işlemdir ve bu operasyonun tecrübeli uzman hekimler tarafından yapılması gerekir. 

Çok odaklı göz içi mercekler ile gözlüksüz uzak, yakın ve ara mesafe görüşü için hastaların beklentileri değerlendirildikten sonra karar verilmelidir. Bazı modellerde yakın, bazılarında uzak, bazılarında ara mesafe sonuçları daha iyidir. Bu mercekler herhangi bir göz problemi olmayan genç hastalara, sadece gözlükten kurtarma vaadiyle uygulanmamalıdır. Göz problemi olmayan genç hastalar için farklı lazer tedavi yöntemleri yine detaylı muayene sonucunda önerilmelidir.’ 

 

ÇOK ODAKLI MERCEKLERE AKILLI MERCEK DENMESİ YANLIŞ 

Mercek teknolojisinde son yıllarda büyük bir gelişme kaydedildiğini belirten Op. Dr. Ünsal, ‘Çok odaklı mercek teknolojisinde son yıllarda büyük gelişme kaydedildi. Mercek tasarımı ve cerrahi teknikteki gelişmeler ile hasta günlük yaşam konforunda pozitif etkiler kaydedildi. Akıllı mercek sözcüğü amacını aşarak kullanılıyor. Çok odaklı merceklerin “Akıllı Mercek” olarak adlandırılması yanlıştır. Çok odaklı merceklerle hastanın uzak, orta ve yakın mesafeyi net görmesi planlanır. Akıllı mercek yoktur. Tecrübe ve dürüstlüğü ile hasta için en uygun tedavi yöntemini seçebilen akıllı doktor vardır’ açıklamalarında bulundu. 

İLİşKİLİ HABERLER Miyop Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Miyop Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Çocuklarda Sık Görülen Bir Hastalık: Miyopi

Çocuklarda Sık Görülen Bir Hastalık: Miyopi

Pandemide Çocuklarda Miyop Oranı Arttı

Pandemide Çocuklarda Miyop Oranı Arttı

Koronavirüste Miyop Vakaları Arttı

Koronavirüste Miyop Vakaları Arttı

İLİşKİLİ GALERİLER Araştırma: Kovid-19 Gözden Beyne Giden Sinirlerde Hasara Neden Oluyor

Araştırma: Kovid-19 Gözden Beyne Giden Sinirlerde Hasara Neden Oluyor

Koronavirüs Miyop Sayısını Arttırdı!

Koronavirüs Miyop Sayısını Arttırdı!

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.