DOLAR 32,3516
EURO 34,8442
ALTIN 2.391,53
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C

Ramazan Ayı Boyunca Coronavirüse Karşısında Bu Besinleri Tüketin

15.05.2020
A+
A-

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Gürkan Taşkale, “Ramazan’da çilek, yabanmersini, kırmızıbiber, kırmızı pancar gibi yüksek antioksidan içeriğe sahip olan kırmızı renkli meyve ve sebzelerle bağışıklığımızı güçlendirerek Coronavirüse aleyhinde tedbir alabiliriz,” dedi.

BAKLAGİLLER TOK TUTUYOR

Ramazan ayında tok tutan ve susuzluğu önleyen besinler konusundan kayda değer bilgilendirmelerde yer alan Iç Salgı Bezleri Bilim Dalı ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Gürkan Taşkale, açlığa ve susuzluğa karşı vücudun dayanıklılığını artıran besinlerin daha fazla kuru fasulye, nohut, mercimek gibi tahıl grubunda yer alan gıdalar olduğunu ifade ederek “Bu gıdalar hem sindirim esnasında vücudun daha az su harcamasını sağlar ayrıca de daha önceden aldığımız mide ve bağırsakta depolanan suyun korunmasına yardımcı olurlar.

Tahılların sindirimi uzun sürdüğü için kan şekerinin bir anda yükselmesine de sebep olmazlar.

Tokluk süresini uzatmak için bir diğer önemli nokta ise ekmek seçiminde tercihin bütün tahıllı ekmeklerden yana olmasındadır,” dedi.

BAHARATLAR SUSUSZLUĞA NEDEN OLUYOR

Ramazan ayında iftarda veya sahurda aşırı yağlı, baharatlı, tuzlu ve şekerli gıdalar tüketmenin susuzluğa niçin olacağının altını çizen Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Gürkan Taşkale, “Baharatların artı tüketilmesi metabolizmayı hızlandırdığı için susuzluğa da yol açacaktır.

böylece uzun süren susuzluk dönemini daha gizli atlatabilmek için baharat kullanımını kısıtlamakta menfaat var.

Ilk Önce sucuk almak üzere; salam, sosis gibi şarküteri ürünleri de içeriklerindeki baharat ve tuzlu oranlarından dolayı tüketimine uyarı edilmesi gereken gıdalardır,” açıklamasında bulundu.

“ÇAY KAHVE TÜKETİMİNE DİKKAT”

Yağlı besinlerin tüketiminde de vücudun su ihtiyacının artacağını sözlerine ekleyen Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Gürkan Taşkale, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“2 kadeh artı su içerim oruç boyunca beni idare eder diye düşünebilirsiniz lakin yağlı besinler tükettiğinizde ceset bu suyu yediğiniz yiyecekleri özümsemek için çarçabuk harcayacak ve suya olan ihtiyacınız da günün erken saatlerinde ortaya çıkacaktır.

başkaca akarsu ve kahve gibi idrar sökücü etkisi olan içeceklerin tüketimine dikkat edilmesi de susuzluğun önlemesine muavin olacaktır.”

KAN ŞEKERİ DALGALANMASINI ÖNLEYİN

Ramazan ayında oluşturduğunuz gıda düzenininde kan şekeri dalgalanmalarının önlenmesinin manâlı olduğunu açıklayan Dr. Öğr. Üyesi Taşkale şunları söyledi:

“Kan şekeri dalgalanmasını önlemek için en manâlı nokta, hamur işleri ve tatlı gibi karbonhidratların ve saf şeker tüketiminin kısıtlanmasıdır.

Hamur işlerini hiç tüketmemek bir takım şahısların doğasına uygun olmayabilir lakin bu gıdaların tüketiminde arz ve orana mutlaka uyarı edilmelidir.

Ekmek tüketilecekse, tam buğday ve çavdar ekmeklerinin tercih edilmesi önerilir.

Arz olarak ise yaşınız cinsiyetiniz ve hareketlilik durumunuza kadar aya büyüklüğünde 1 ya da 2 dilim bütün tahıl ekmeği veya eşdeğeri kek, börek veya simit tüketilebilir.

Öğünlerde sebze yemeklerine tartı verilmelidir. Şeker oranı düşük olduğu için ayrıca posa değeri hem de vitamin ve mineral değeri yüksek olan yeşil veya kırmızı yapraklı sebzelerin her türlüsü mevsimine tarafından uygun şekilde tüketilmelidir.

Pırasa, ıspanak, enginar, kuşkonmaz, taze kabak, taze fasulye faydaları bu yönde aşina zeytinyağlısından etlisine kadar geniş yelpazede kullanılan sebzelerdir.

Yemeklerde zeytinyağı, ayçiçek yağı ve mısırözü yağı gibi basit sindirilebilir yağların kullanılmasını öğüt ediyorum.

Ayrıca Omega-3 yağ asidi ihtiyacı için diyetimizde haftada 2 gün için 200 gram balığın porsiyonlar halinde yer alması gerekir.”

COVID-19’A KARŞI KIRMIZI SEBZE VE MEYVELER TÜKETİN

Coronavirüse karşısında antioksidan içeriği yüksek olan renkli sebze ve meyveler tüketilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Gürkan Taşkale, “Çilek, yabanmersini, taze kırmızıbiber, kırmızı pancar gibi kırmızı renkli meyve sebzeler, maydanoz, yeşilbiber, roka gibi yeşil yapraklı tüm sebzeler, sarımsak soğan gibi antioksidan içeriği yüksek gıdalar tüketilebilir.

Ceviz bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etki belirten besinlerden biridir. Haftada 2-3 kere günde 3-4 ceviz yenilebilir,” diye konuştu.

İLİşKİLİ HABERLER Bağışıklık Sisteminin Zayıfladığını Gösteren İşaretler

Bağışıklık Sisteminin Zayıfladığını Belirten İşaretler

Oruç Tutarak Coronavirüse Karşı Bağışıklığınızı Güçlendirin

Oruç Tutarak Coronavirüse Karşısında Bağışıklığınızı Güçlendirin

Ramazanda Güçlü Bağışıklık Sistemi İçin Dengeli ve Doğru Beslenin

Ramazanda Enerjik Bağışıklık Sistemi İçin Dengelenmiş ve Içten Beslenin

Coronavirüsü Deniz ve Havuzdan Bulaşır mı?

Coronavirüsü Deniz ve Havuzdan Bulaşır mı?

İLİşKİLİ GALERİLER Güçlü Bağışıklık İçin Yapılması Gerekenler

Kuvvetli Bağışıklık İçin Yapılması Gerekenler

Bağışıklığı Güçlendirmek İçin Hangi Besinler Tüketilmeli?

Bağışıklığı Güçlendirmek İçin Hangi Besinler Tüketilmeli?

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren 9 Besin

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren 9 Besin

Diyanet Açıkladı! Oruç Tutmanın Bağışıklık Sistemine Faydası

Diyanet Açıkladı! Oruç Tutmanın Bağışıklık Sistemine Faydası

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.