Nurcan Avcı’nın Tek Böbrekli Sağlık Mücadelesi
Nurcan Avcı, tek böbrekle yaşam mücadelesinde karşılaştığı zorlukları, dayanıklılığını ve sağlığı için verdiği savaşı paylaşarak ilham veriyor. Onun hikayesi, umut ve azim dolu bir yaşamın nasıl sürdürülebileceğine dair önemli dersler taşıyor.
Nurcan Avcı’nın Zorlu Sağlık Süreci
İzmir’de yaşayan 35 yaşındaki Nurcan Avcı, bel fıtığı şikayetiyle gittiği hastanede beklenmedik bir gerçekle karşılaştı. 2012 yılında bel fıtığı teşhisi konulan Avcı, hastalığının ilerleyişini takip etmek amacıyla 4 yıl sonra tekrar doktora başvurdu. Doktorunun önerisiyle MR çektiren Nurcan, bu işlemin ardından hayatını altüst eden bir bilgi edindi.
MR sonuçları incelendiğinde, Nurcan Avcı’nın doğuştan tek böbrekli olduğu ve bu böbreğinin de oldukça küçük olduğu ortaya çıktı. Yıllar sonra tekrar çektirdiği MR sonucunda, tek böbreğinde iyi huylu bir kitle tespit edildi. Doktorlar, kitlenin iyi huylu olduğunu söylese de, kitle büyümeye devam etti ve iki kez embolizasyon işlemi yapıldı. Ancak bu işlemler de sonuç vermedi.
Birçok doktora başvuran Nurcan, sonunda Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Şahan ile tanıştı. Dr. Şahan, Nurcan’a 2 saat süren kapalı bir operasyonla sağlığını geri kazandırmayı başardı. Bu süreçte Nurcan Avcı, yaşadığı zorlukları şu şekilde aktardı:
“Ben tek böbrekli olduğumu 2012 yılında, böbreğimdeki hastalığı da 2016 yılında öğrendim. Girişimsel radyolojiye yönlendirildim ve iki defa embolizasyon işlemi yapıldı. Ancak kitle yine de büyümeye devam etti. Gittiğim doktorlar, böbreğimin alınması gerektiğini ve bunun riskli olduğunu söylediler. Tesadüfen Ahmet hocayla tanıştık ve İzmir’den Bursa‘ya geldik. Ameliyatın risklerini bize anlattı, ancak Allah’ın izniyle bu operasyonu yapabileceğini de belirtti. Ona güvendik ve ameliyatı oldum. Şu an sağlıklı bir şekilde hayatıma devam ediyorum.”
Nurcan, fıtık nedeniyle hastaneye gittiğini ve MR çektirdiğinde tek böbrekli olduğunu öğrendiğini ifade ederek, “Yıllar sonra tekrar çektirmem gereken bir MR olduğunda, bu sefer sağlam böbreğimde iyi huylu bir kitle olduğunu öğrendim.” dedi. Doktorlar, bu kitle nedeniyle tek böbreğinin alınması gerektiğini belirttiler. Ancak Avcı, diyalize bağlanmak istemediği için çareyi doktor doktor gezmekte buldu.
Bursa Medicana Hastanesi’nde başarılı bir ameliyat gerçekleştiren Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Şahan, Nurcan’ın durumunun şu an iyi olduğunu belirtti. Dr. Şahan, “Nurcan Hanım, bize İzmir’den geldi. Doğuştan tek böbrekli bir hastamız var. Sağlam böbreğinde 2016’da tanısı konmuş giderek büyüyen 12 santimetre boyutunda bir iyi huylu ‘anjiomyolipom’ kitle bulunmaktaydı. Bu kitle zamanla böbreğin damarlarını sararak komplike bir durum haline geldi. Hastaya iki kez anjioembolizasyon tedavisi uygulanmış, ancak bu tedavi başarısız olduğu için kitle büyümeye devam etti.” diye konuştu.
Dr. Şahan, kadınlarda 4 santimetreden büyük anjiomyolipomların kendiliğinden kanama riski taşıdığını vurgulayarak, “Tek böbrekli hastalarda böbreğin tamamen alınması durumu da söz konusu olabiliyor. Bu riske girmemek için çoğu merkez embolizasyona başvuruyor. Ancak hasta bize geldiğinde durumu değerlendirdik ve bu operasyonu yapabileceğimizi söyledik. 2 saat süren kapalı bir ameliyatla kitleyi tamamen çıkardık ve hastamızı 3 gün içinde taburcu ettik. Şu an hastamız gayet iyi durumda. Diyalizden kurtarıp kapalı bir ameliyatla sağlığına kavuşturabildiğimiz için çok mutluyuz.” şeklinde konuştu.