DOLAR 35,3281
EURO 36,4857
ALTIN 3.029,56
BIST 10.000,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
15°C
Parçalı Bulutlu
Cum 11°C
Cts 9°C
Paz 6°C
Pts 6°C

Kalp Krizi Sonrası Hasarlı Doku İçin Yenilikçi Biyomalzeme Geliştiriliyor

Kalp krizi sonrası hasarlı dokular için geliştirilen yenilikçi biyomalzemeler, kalp sağlığını yeniden kazandırmayı hedefliyor. Bu makalede, yeni tedavi yöntemleri ve biyomalzeme teknolojisinin sunduğu imkanları keşfedin.

21.07.2024
A+
A-

Kalp Krizi Sonrası Hasarlı Dokuyu İyileştirecek Biyomalzeme Geliştirilecek

Kalp Krizi Sonrası Hasarlı Dokuyu İyileştirecek Biyomalzeme Geliştirilecek

Çorum – Hitit Üniversitesinde yürütülen bir proje çerçevesinde, kalp krizi sonrası meydana gelen hasarlı dokunun iyileştirilmesine yönelik yenilikçi bir biyomalzeme geliştirilecektir. Projeye liderlik eden Hitit Üniversitesi Polimer Malzeme Mühendisliği öğretim üyesi Doç. Dr. Bengi Özkahraman, bu girişimin amacının kalp krizi sonrası oluşan hasarlı dokunun onarımını sağlamak olduğunu belirtti.

Doç. Dr. Özkahraman, günümüzde kalp krizi geçiren bireylerin sayısının hem dünyada hem de Türkiye’de hızla arttığını vurguladı. Bu durumun, etkilenen kişilerin yaşam kalitesini ciddi şekilde düşürdüğünü ifade etti. Kalp krizi sonrası hasar gören kalp dokusunun, kendi kendini yenileyemediğini ve bunun da kalp yetmezliği gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi.

Biyomalzemeler üzerine yapılan araştırmaların, hastalık sonrası bireylerin yaşam kalitesini artırmayı hedeflediğini dile getiren Özkahraman, bu motivasyonla projeyi geliştirdiklerini belirtti. Projede, kalp dokusunu fizyolojik, mekanik ve iletkenlik özellikleri açısından taklit eden protein bazlı kardiyak yamalar elde edilmesi hedefleniyor. Bu yamaların kullanım potansiyeli de araştırılacaktır.

Özkahraman, projenin başarılı bir şekilde sonuçlanması durumunda, biyomalzeme teknolojileri alanında hasar görmüş kalp dokusunu yenileyebilecek alternatif bir ürünün elde edileceğini ifade etti. Üretilecek yamanın, kalbin hasar görmüş bölgelerine yerleştirilmesi ile kalp krizi sonrası oluşan doku hasarını iyileştirmesi ve kalp üzerindeki yükü hafifletmesi beklenmektedir.

Bu projeyle birlikte, kalp sağlığını tehdit eden sorunlara karşı umut verici bir çözüm sunulması planlanıyor. Böylece, kalp krizi geçiren bireylerin yaşam kalitesinin arttırılması ve sağlıklarına kavuşmaları hedefleniyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Sağlık

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.