DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Sağlıklı Yaşlanmanın Anahtarı: Yeterli Uyku

Sağlıklı yaşlanmanın sırrı yeterli uyku ile başlar. Uyku düzeninizi iyileştirerek fiziksel ve zihinsel sağlığınızı koruyun. Bu yazıda, daha iyi bir uyku için ipuçları ve sağlıklı yaşlanma stratejileri bulabilirsiniz.

14.11.2024
A+
A-

Yeni yapılan bir araştırmaya göre, sağlıklı yaşlanmanın temel unsurlarından biri günde en az 7 saat uyku almak. Bilim insanları, ‘sağlıklı yaşlanmak’ için gerekli uyku süresini belirlemek amacıyla kapsamlı bir çalışma gerçekleştirdi. Bu araştırma, 45 yaş ve üzerindeki yaklaşık 3.500 kişinin 2011, 2013 ve 2015 yıllarındaki uyku alışkanlıklarını incelemektedir.

Çalışma sürecinde, katılımcıların verileri Çin’deki Wenzhou Tıp Üniversitesi ekipleri tarafından analiz edildi. Beş yıl sonra gerçekleştirilen sağlık kontrollerinin sonuçları, gece en az 7 saat uyuyan bireylerin ileriki yaşlarda daha sağlıklı bir yaşam sürme olasılıklarının daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

  • Uzun süreli uyku: 8-9 saat düzenli uyku
  • Normal uyku: 7-8 saat düzenli uyku
  • Az uyku: Ortalama 8’in üzerindeyken 8’in altına düşme
  • Artan uyku: Ortalama 6’nın altından 8’in üzerine çıkma
  • Kısa süreli uyku: Düzenli olarak 5-6 saat uyuma

Yapılan analizler sonucunda, günde en az 7 saat uyuyan bireylerin genel sağlık durumlarının daha iyi olduğu tespit edildi. Araştırmacılar, sağlıklı yaşlanmayı; kronik hastalıklardan uzak durmak, herhangi bir fiziksel bozukluğun bulunmaması, zihinsel sağlığın iyi olması ve hayata aktif bir şekilde katılım sağlamak olarak tanımladı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.