DOLAR 32,5766
EURO 34,7968
ALTIN 2.510,43
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

Coronavirüs Sonrası Bu Hastalıklara Dikkat!

15.07.2020
A+
A-

Haber365 Özel | Edanur Tekin

Yeni tip Coronavirüs salgını sürecinde gerekli tedbirler alınarak vaka sayılarında ciddi azalmalar görüldü. Bunun üzerine 1 Haziran’dan itibaren birçok kısıtlama kaldırılarak normalleşme sürecine geçildi. Normalleşme sürecini takiben insanlarda birçok rahatsızlık görülmeye başladı. Bunların başında ise kemik ve kas ağrıları gelmektedir. Fizyoterapist Ahmet Talha Gülcan bu rahatsızlıkların kalıcı olma riskine dair önemli bilgiler paylaştı. İşte detaylar…

PASİF YAŞAM TARZININ TERK EDİLMESİ GEREKİYOR

Coronavirüs sürecinde hareketsiz yaşam tarzının neden olduğu rahatsızlıkların ileriye yönelik hasar bırakabileceği insan profili bu yaşam tarzından çıkamayan kişilerde devam edeceğini belirten Fizyoterapist Ahmet Talha Gülcan, ‘Bu pasif yaşam sürecinden çıkamayanların başında özellikle engelli bireyler, ileri yaş ve kronik hastalığı olanlar gelmektedir. Sedanter yaşama yani hareketsizliğe bağlı olarak gelişebilecek hastalıklar ise obezite, kardiyovasküler hastalıklar, yüksek tansiyon, psikolojik rahatsızlıklar, çeşitli kas ve kemik hastalıklarıdır’ dedi.

Gülcan, hareketsiz kaldığımız bu süreçte vücudumuzdaki kasların işlevlerini tam olarak yerine getirememesine ve bir nevi görevlerini unutmasına bağlı olarak kasların atrofi (hacim) ve endurans (dayanıklılık) kaybına uğrama oranının arttığından ve buna bağlı olarak da osteoporoz (kemik erimesi) riskiyle karşı karşıya kalındığından da bahsetti.

MIYOFASİYAL AĞRI SENDROMU TETİKLENİYOR

Özellikle bilgisayar, tablet gibi elektronik aletlerle sürekli aynı pozisyonda hareketsiz çalışmak kas hassasiyetini artıracağına değinen Gülcan, ‘Bu durum Miyofasiyal ağrı sendromunu (tetik nokta) tetiklemektedir.

Fiziksel hareketsizliğimiz, kötü beslenme alışkanlıklarını da beraberinde getirdiği için obezite riskini de artırıp çeşitli kardiyovasküler hastalıkların gelişimine yol açmaktadır’ ifadelerini kullandı.

ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER NELERDİR?

Tüm bu hastalıkların engellenmesi için alınabilecek önlemlerden de bahseden Fizyoterapist Ahmet Talha Gülcan, konuşmasına şu şekilde devam etti:

‘Alınabilecek en iyi önlem düzenli olarak spor yapmaktır. Her gün düzenli olarak yürüyüş yapmak, masa başında çalışırken sık sık mola vererek esneme hareketleri yapmak, ayakta ve otururken doğru postürü korumak ve kötü alışkanlıklardan olabildiğince uzak durmak sağlıklı bir yaşam için uygulanması gerekenlerdir.’

VÜCUT STRESE YANIT VERİR

Bunların yanı sıra Tıp doktorları hareketsiz yaşam tarzının neden olabileceği diğer hastalıklara değinerek özellikle psikolojik rahatsızlıkların artabileceğini belirtti. Doktorlar, Coronavirüs sürecinin neden olduğu travmalar sonucunda stres bozuklukları görülebileceğinin altını çizerek, ‘Vücut, strese karşı savunmaya geçerek, bir savaş verir. Bu nedenle özellikle ellerde titreme, uyku düzeninde bozukluklar, kâbus görme, kolay irkilme, çabuk sinirlenme ve ani ağlama krizleri görülebilir’ açıklamalarında bulundu.

‘METABOLİK SENDROMLARDA KALP VE DAMAR HASTALIKLARI ÇOK SIK GÖRÜLÜR’

Psikolojik rahatsızlıkları ise uzun vadede metabolik sendromların takip ettiğini belirten uzmanlar, ‘Kan şekeri yüksekliği, hipertansiyon, kan yağlarında bozukluklar, bel çevresi kalınlığı ve kötü alışkanlıklar metabolik sendroma zemin hazırlayan faktörlerdir. Metabolik sendromlu kişilerde kalp ve damar hastalıkları çok sık görülmektedir. Kontrol altına alınmaz ise uzun vadede ölümle sonuçlanmaktadır’ uyarısında bulundu.

Önlenebilir hastalıklardan olan kalp ve damar hastalıklarının dünyada ve Türkiye’de 1’inci sırada yer aldığına da değinen doktorlar, dünya çapında her yıl 18 milyon kişinin bu hastalıktan dolayı hayatını kaybettiğini belirtti.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.