DOLAR 32,3597
EURO 34,7442
ALTIN 2.395,51
BIST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C

Koronavirüs Pandemisinin NASA’ya Olan Korkunç Maliyeti Açıklandı

05.04.2021
A+
A-

Pandeminin başlamasıyla birlikte hem ekonomik hem de sosyal anlamda pek çok zorluk ortaya çıkmaya başladı. İnsanlar dışarı çıkamamaya, sosyalleşememeye, sürekli ücretsiz izinlere ve kısa çalışmaya rağmen tatil yapamamaya başladı. Firmalar ve kurumlar da çok ciddi maddi kayıplarla karşı karşıya geldi. 

NASA da bu dönemde pek çok projesinde sorunlarla karşılaştı, zamanının ve parasının önemli bir kısmını ekipmanlarını steril tutmaya ayırdı. Kurumun ne kadar çok parayı virüsten korunmaya harcadığı da ortaya çıktı.

3 milyar dolarlık fatura

nasa

NASA Denetim Ofisi’nden görevliler, yaptıkları çalışmada pandemi nedeniyle ajansın uğradığı zararın büyüklüğünü ortaya koydu. Buna göre NASA’nın şu andaki ve gelecekteki kayıplarının toplamı ise 3 milyar doları buluyor.

Raporda bu kayıpların hangi projeleri etkilediği de açıklandı. Buna göre Commercial Crew Program olarak adlandırılan ve SpaceX’in astronotları kendi roketiyle ISS’e gönderdiği görevlerde pandeminin etkisi en düşük seviyede oldu.

James Webb Uzay Teleskobu, Nancy Grace Roman Uzay Teleskobu ve SLS gibi projeler ise rapora göre pandemiden “önemli şekilde” zarar gördü. Ortaya çıkan zararın 1,6 milyar dolarlık kısmının ise 30 büyük program ve projedeki aksamalardan kaynaklandığı belirtildi.

Özellikle yeni projeler etkilendi

astronot

Diğer programlar, örneğin henüz başlangıç noktasında olan SLS ve diğer görece yeni programlar çok ciddi sorunlarla karşılaştı. Bu projelerden SLS (Space Launch System), pandemi nedeniyle 355 milyon dolarlık ek ödeneğe ihtiyaç duyuyor. Projenin kullanım süresi boyunca 11 milyar dolar harcanacağını göz önüne alırsak tek yılda bu kayıp çok dikkat çekici.

NASA’nın raporunda öne çıkan noktalardan biri de kurum için en önemli gider kalemlerinden birinin zaman olması. Pek çok programda gecikmeler yaşanırken yeni projelerin geliştirilmesinde de aksaklıklar olacak. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.