DOLAR 32,2030
EURO 35,0165
ALTIN 2.516,18
BIST 10.739,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Sal 25°C
Çar 22°C
Per 22°C
Cum 23°C

Uzay neden bu kadar karanlık? İşte cevabı Galaksimizde yüz milyarlarca yıldız varsa, gökyüzü neden bu karanlık? Bu yazımızda, “uzay neden karanlık…

16.07.2020
A+
A-

Temiz ve bulutsuz bir havada gökyüzüne baktığımız zaman, parlayan yıldızlar ile birlikte kocaman bir karanlığı da görürüz. Uzayda bu kadar yıldız olmasına rağmen, onu karanlık görmemizin sebebi ise aslında bizimle alakalı. İnsanoğlu doğası gereği, sadece görünür ışık bölgesindeki ışıkları görebiliyor. Bu da aslında, uzayı karanlık görmemize sebep oluyor.

Evrende bulunan ışık dalgalarına baktığımız zaman, görülebilir ışıklar aslında bu dalgaların çok küçük bir kısmını oluşturuyor. Chicago’daki Adler Planetarium’da bir gökbilimci olan Mark Hammergren, uzayın yüksek enerjili gama ışınlarından düşük enerjili radyo dalgalarına kadar uzanan bir spektrumda birçok ışığı içerdiğini belirtiyor.

Uzay neden karanlık sorusunun cevabı da, tam bu noktada cevaplanıyor. Gözlerimiz, bilim adamlarının uygun şekilde “görünür ışık” olarak adlandırdığı bu gamın sadece küçük bir bölümünü görebiliyor. Örneğin, ultrashort gama dalgaları Dünya’nın atmosferine nüfuz edemiyor ve retinalarımız süper düşük enerjili kızılötesi dalgalarını algılayamıyor.

Bir diğer örnekte FM radyo dalgalarıyla alakalı. Bu dalgalar, Dünya üzerinde çok sayıda bulunuyor ancak bunların hiçbirini göremiyoruz. Aslında uzayı bu kadar karanlık şekilde görüyor olmamız, bizim için iyi bir durum bile sayılabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.