DOLAR 32,2000
EURO 34,7755
ALTIN 2.436,43
BIST 10.268,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 21°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 20°C

Kalp ve Damar Hastalığı Olan Kişiler Dikkat

19.03.2021
A+
A-

Kardiyak rehabilitasyon programına hangi hastalıkların alınabileceğini açıklayan Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Özkan Yükselmiş, kardiyak rehabilitasyonun faydalarını anlattı.

Kan dolaşımı vücudumuzun çalışması için oksijen, glikoz gibi kaynakların ilgili yerlere ulaşmasını sağlayan sıvı ağıdır. Kalp damar hastalığı olan veya kalp operasyonu geçirmiş kişiler hayatlarının fiziksel, sosyal, emosyonel olarak eksik yaşayabilirler. Bunun için bu hastalara kardiyak rehabilitasyon vererek vücut fonksiyonlarının eski haline dönmesini ya da vücut fonksiyonlarını arttırarak yaşam kalitesini yükseltmek amaçlanır. Kalp ve damar hastalığı olan kişilerin maksimal fiziksel, psikolojik ve fonksiyonel kapasiteye ulaştırılması hedeflenir. 

Kardiyak rehabilitasyon programına alınan hastalıklar ise; 

-MI (kalp krizi) sonrası 

-Kalp cerrahisi sonrası (stend, bypass operasyonu) 

-Kalp kapak hastalığı (kompanse kalp hastalığı, kardiyomyopati VS) 

-Kalp yetmezliği 

-Diğer kardiyak durumlar (ritim bozukluğu, pace maker, anjina) 

-Kalp hastalığı için risk durumları (hipertansiyon, diabetes mellitus, obezite 

-Kalp nakli 

Kardiyak Rehabilitasyon Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı, Kardiyoloji Uzmanı, Fizyoterapist, Diyetisyen ve Hemşirenin birlikte programlayıp uygulaması gereken bir ekip işidir. 

Fizik tedavi uzmanının vereceği egzersizler büyük kas gruplarını çalıştırmalı ve nefes alış verişiyle entegre egzersizler kullanılmalı. Rehabilitasyonun en önemli yanı kişinin hayatının sonuna kadar sürdürülebilir olmasıdır. Yürüyüş, yüzme ve bisiklet sürme en iyi egzersizler arasında gösterilmektedir. Egzersizlere başlanmadan önce ısınılmalı, biterken ise soğuma hareketleri yapılmalıdır. Isınma ve soğumada esneklik hareketleri de yapılmalıdır. Egzersizler sırasında nefes tutulmamalı, nefes alış verişi düzenli olmalı ki kalbe oksijen düzenli bir şekilde gidebilsin. 45 yaş üstü risk gruplarının ise yoğun egzersiz programı uygulanacaksa egzersiz reçetesi verilmeden önce yeterlilik testlerinden geçirilmelidir. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.