DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Giresun’da Tıbbi Bir İlk: Üçlü Hastalık Kombinasyonu Keşfi

Giresun’da tıbbi bir ilk: üçlü hastalık kombinasyonu keşfedildi. Bu önemli gelişme, tanı ve tedavi alanında yeni umutlar vadediyor.

18.05.2025
A+
A-

Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Görevli Gastroenteroloji Uzmanlarından Çığır Açan Keşif

Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan gastroenteroloji uzmanları, tıp literatürüne yeni bir sayfa açacak önemli bir bilimsel başarıya imza attı. Gastroenteroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cumhur Dülger, yaptığı açıklamada, genetik temelli Polikistik Karaciğer Hastalığı (PCLD) ile inflamatuvar bağırsak hastalıkları grubundan Ülseratif Kolit (ÜK) ve Crohn Hastalığı’nın (CH), ilk kez aynı hastada görülen ve birlikte var olan bir üçlü hastalık tablosunu ortaya koyduklarını belirtti.

Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Görevli Gastroenteroloji Uzmanlarından Çığır Açan Keşif

TIPTA BİR İLK: ÜÇLÜ HASTALIK KOMBİNASYONU

Prof. Dülger, Giresun ve Ordu bölgelerinden iki kadın hastada bu alışılmadık üçlü hastalık kombinasyonunun saptandığını vurguladı ve şunları ekledi: “Daha önce bilimsel literatürde böyle bir vaka kayda geçmemişti. Hastaların detaylı klinik ve genetik analizlerini yaparak, bu özgün tabloyu uluslararası tıp camiasına sunduk. Çalışmamızı, bölgenin karakteristik özelliklerinden ilham alarak ‘Karadeniz Sendromu’ adını verdik. Yaklaşık bir aylık süreçte, tanı koyma, tedavi planlama ve verilerin doğrulanması aşamalarını tamamladık. Bu çalışma, uluslararası inflamatuvar bağırsak hastalıkları (İBH) kongresinde sunuldu ve büyük beğeni topladı. Sonuçlar, bilim dünyasında ciddi yankı uyandırdı.

TIPTA BİR İLK: ÜÇLÜ HASTALIK KOMBİNASYONU

TEDAVİDE Çığır Açar Gelişmeler

Prof. Dülger, polikistik karaciğer hastalığının genetik kökenli ve ilerleyen aşamalarda karaciğer naklini gerektirebilen ciddi bir hastalık olduğunu hatırlatarak, yeni klinik tablo hakkında şunları söyledi: “Bu yeni vaka setinde kullandığımız bağırsak hastalıklarına yönelik ilaçların, karaciğer üzerinde beklenen olumsuz etkileri gözlemlemedik. Bu, tedavi stratejileri açısından büyük bir avantaj sunuyor ve literatüre önemli katkılar sağlayacak nitelikte.”

TEDAVİDE Çığır Açar Gelişmeler

Karadeniz Bölgesinde Yaygın Ama Tanımlanmamış

Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Aydın, Karadeniz bölgesinde, özellikle Giresun ve çevresinde hem polikistik karaciğer hem de inflamatuvar bağırsak hastalıklarının sık görüldüğünü belirtti. Ancak bu hastalıkların birlikte varlığının genellikle dikkate alınmadığını anlatan Aydın, şu ifadeleri kullandı: “Artık bu sendrom tıbbi literatürde tanımlandı. Bu sayede tanı süreçleri daha sistematik hale gelecek, tedavi protokolleri daha net şekillenecek. Ayrıca, bu sendromun genetik yapısının detaylı araştırılması da önümüzdeki dönemde önemli bir araştırma konusu olacak.”

Akademik Başarı ve Bölgesel Potansiyel

Hastane Başhekimi Prof. Dr. Atilla Çıtlak, sadece sağlık hizmeti sunmakla kalmayıp, aynı zamanda akademik alanda da önemli bir başarıya imza atan ekibi tebrik etti. Çıtlak, “Bu gelişme, bölgenin bilimsel potansiyelini ortaya koyan ve uluslararası alanda ses getiren bir çalışma oldu.” diyerek, gurur verici bir adım atıldığını ifade etti. Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA)‘, “meta_keywords”: “Giresun, hastane, gastroenteroloji, polikistik karaciğer, ülseratif kolit, crohn hastalığı, Karadeniz sendromu, tıp literatürü, yeni keşif, akademik başarı, inflamatuvar bağırsak hastalıkları, genetik hastalıklar

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.