DOLAR 32,2657
EURO 34,7162
ALTIN 2.401,14
BIST 10.336,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 20°C
Per 17°C
Cum 17°C
Cts 19°C

Lenfoma ile Kovid-19’u Karıştırmayın

17.09.2020
A+
A-

Dünya genelinde bir milyondan fazla kişide görülen lenfoma hastalığı adına farkındalık amacı ile ilan edilen 15 Eylül Dünya Lenfoma Farkındalık Günü nedeniyle, Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü hastalık ve tedavisi ile ilişkili bilgi paylaşımı gerçekleştirdi.

Yapılan açıklamada hastalığın bazı bulgularının koronavirüs belirtileri ile benzerlik gösterdiğine dikkat çekildi. Ateş, halsizlik gibi belirtileri olan kişilerin doktora başvurmaları uyarısında bulunuldu. Dünya genelinde her gün ortalama bin kişiye lenfoma tanısı konuyor. Hodgkin ve hodgkin-dışı lenfoma olarak iki gruba ayrılan lenfoma hastalığının 60’ın üzerinde alt türü bulunuyor ve her alt türü farklı tedavi yöntemi gerektiriyor. 

Yapılan açıklamalara göre, lenfoma çocukluk döneminde en çok 5 ila 10 yaş aralığında görülüyor. Erkeklerde daha çok görülen bu hastalık, özellikle 15-34 yaş aralığı ile 55 yaş ve üzeri gruplarda daha çok görülüyor. Afrika-Amerikalılara ve Asyalılara oranla beyaz ırkta daha çok karşımıza çıkıyor.

LENFOMA TEDAVİ EDİLEBİLİR

Lenf bezlerinde büyüme sonucunda kendini gösteren lenfoma, boyun, koltuk altı ve kasıktan tespit ediliyor. Açıklamada ‘Lenfomanın diğer belirtileri arasında ateş (38 dereceyi aşan), kilo kaybı (son altı ayda yüzde 10’dan fazla) ve gece terlemesi (çamaşır veya çarşaf değiştirmeyi gerektirecek şiddette) bulunuyor. Lenfoma tanısı esas olarak hastalıklı dokunun çıkartılması ve patolojik olarak incelenmesi ile konuluyor. Hastalık, modern kemoterapi, radyoterapi teknikleri ve kök hücre nakli sayesinde tedavi edilebilir kanserler arasında yer alıyor.’ ifadelerine yer verildi.

Lenfoma hastalığının net olarak bilinmemesiyle birlikte, hastalığın ortaya çıkmasını tetikleyen belli unsurlar bulunmaktadır. Yaş, cinsiyet, ülke ve etnik kökenin haricinde, kimyasallar ve radyasyon, immün yetersizlik, otoimmün hastalıklar ve enfeksiyonlar hastalığı tetikleyen unsurlar arasında yer alıyor.

Yapılan açıklamada, hedefe yönelik akıllı moleküllerin kullanımı ile lenfomanın daha az yan etki profiliyle daha başarılı biçimde yönetilebilir bir hastalık haline geldiği belirtildi. Lenfoma hastalığının bazı türlerinde tam iyileşme sağlanması ise artık birincil hedef. 

SAĞLIKLI BESLENİN

Kanser tedavisi alan hastaların veya tedaviyi kısa süre önce tamamlamış kişilerin diğer kişilere oranla enfeksiyonları daha şiddetli geçiriyorlar. Ayrıca yapılan açıklamada ‘Kemik iliği nakli yapılmış hastalar, erken dönemde, bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullandıkları dönemde ve aktif graft versus host hastalığı (GVHH) (ilik savaşı) süresince enfeksiyonlara karşı daha hassas olabiliyor ve karşılaştıkları enfeksiyonları ağır geçirebiliyor. Pandemi sürecinde herhangi bir ilaç değişikliğinden önce mutlaka doktorla irtibata geçilmeli. Kemoterapi tedavisi gören hastaların tedavilerinin ertelenip ertelenemeyeceği hastayı takip eden doktor tarafından değerlendirilmeli. Sigara, alkol gibi zararlı alışkanlıklardan uzaklaşarak düzenli egzersiz yapmak ve sağlıklı besinler tüketmek lenfomadan korunmada önemli.’ ifadelerine yer verilerek sağlıklı beslenmenin önemine değinildi.

İLİşKİLİ HABERLER Solunum Egzersizi Koronavirüsten Koruyor

Solunum Egzersizi Koronavirüsten Koruyor

Kovid-19'u Atlatan Sporcularda Kalp Hastalığı Riski

Kovid-19’u Atlatan Sporcularda Kalp Hastalığı Riski

Sigara Kovid-19 Riskini 14 Kat Artırıyor

Sigara Kovid-19 Riskini 14 Kat Artırıyor

İltihap Sökücü İlaç Kovid-19 Tedavi Sürecini Kısaltıyor

İltihap Sökücü İlaç Kovid-19 Tedavi Sürecini Kısaltıyor

İLİşKİLİ GALERİLER Sağlıklı Bir Yaşam İçin Geç Değil!

Sağlıklı Bir Yaşam İçin Geç Değil!

C Vitamini En Yüksek Olan Meyveler

C Vitamini En Yüksek Olan Meyveler

Kansere Neden Olan Tehlikeli Besinlere Dikkat!

Kansere Neden Olan Tehlikeli Besinlere Dikkat!

Kanser Riskini Yüzde 20 Oranında Arttırıyor!

Kanser Riskini Yüzde 20 Oranında Arttırıyor!

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.