DOLAR 32,2227
EURO 34,7536
ALTIN 2.397,84
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Açık
İstanbul
22°C
Açık
Sal 25°C
Çar 19°C
Per 17°C
Cum 17°C

Kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülüyor

11.01.2018
A+
A-

Hipertiroidi nedir? 

Beyin tabanında yer alan hipofiz bezinden kana TSH (tiroid uyarıcı hormon) salgılanır. Bu hormon tiroid bezinde T4 (tiroksin) ve T3 (triiyodotironin) isimli tiroid hormonları üretimini uyarır. Tiroid bezinin normalden fazla çalışarak fazla tiroid hormonu üretmesine “hipertiroidi” denir.

Hipertiroidinin belirtileri nelerdir?

Sıcağa tahammülsüzlük, aşırı terleme, ellerde titreme, çarpıntı, sinirlilik, saç dökülmesi, halsizlik, yorgunluk, kas güçsüzlüğü, kilo kaybı, ishal, adet düzensizliği, yumurtlama problemleri, gözlerde yanma, batma hipertiroidi belirtileri arasında yer alır.

Hipertiroidin tanısı nasıl koyulur? Teşhisi nasıl yapılır?

Hekim tarafından tıbbi öykünün alınması ve fizik incelemenin yapılmasını takiben hormon ölçümleri için kan testi istenir. TSH değeri normalden düşük iken T4 ve T3 değerlerinin normalden yüksek olması hipertiroidi tanısını koydurur. Hastalığın erken evresinde T4 ve T3 normal iken yalnızca TSH düşük bulunabilir.

Hipertiroidinin altında yatan nedenin belirlenmesi için kanda tiroid bezinin fazla çalışmasına neden olan ve bağışıklık sistemi tarafından üretilen antikorların ölçümü yapılabilir. Tiroid bezinin ne kadar fazla çalıştığını belirlemek için radyoaktif iyot alınım testi veya sintigrafi ve tiroid bezinin şekli, büyüklüğü ve nodül içerip içermediğini değerlendirmek için ultrasonografi yapılır.

Radyoaktif iyot (atom) tedavisi: Anti-tiroid ilaçlarla tiroid hormon seviyeleri normale getirildikten sonra tiroid bezini tahrip ederek kalıcı tedavi sağlamak için kullanılır. Bu tedavi sonrasında ömür boyu tiroid hormonu kullanılması gerekebilir.

Cerrahi: Genellikle diğer tedavilerden fayda görmeyen hastalarda tiroid bezi çıkartılarak kalıcı tedavi sağlamak amaçlı kullanılır. Bu tedavi sonrasında ömür boyu tiroid hormonu kullanılması gerekebilir.

Hipertiroidi hastaları nasıl beslenmelidir? Tüketecekleri yiyecekler nelerdir?

Hipertiroidi nedeniyle belirgin kilo kaybı olan hastalarda beslenme planında geçici olarak kalori ve protein düzenlemesi gerekebilir. Bu konuda hastayı takip eden endokrinoloji uzmanı ve diyetisyenin önerileri alınmalıdır. Ancak hastaların çoğunda anti-tiroid tedavi altında özel bir beslenmeye gerek duyulmaz. Buna karşılık hipertiroidinin kemikler üzerindeki olumsuz etkilerini önlemek amacıyla tüm hastalar doktorlarının önereceği miktarda günlük kalsiyum ve D vitamini almalıdır.

Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Avrupa Endokrinoloji Derneği Yöneticisi EndoBridge Kurucusu ve Başkanı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.