DOLAR 32,3633
EURO 34,6915
ALTIN 2.392,12
BIST 10.162,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 22°C

Geçmişten günümüze iPhone modelleri!

14.06.2020
A+
A-

2007 yılında Steve Jobs‘ın mükemmel sunumuyla tanıtılan iPhone, ola ki bir takım donanımsal özellikler bakımından mevcut rakiplerinin arkasında de olsa, o zamana değin sunulmamış bir dünya kullanıcılara sunuyordu.

O zamanın kuvvetli ismi Nokia’nın tuşlu ve uzun zamandır herhangi bir yenilik yapmadığı Symbian tabanlı zeki telefonlar ve Windows Mobile ekosistemlerinden kullanıcılar oldukça sıkılmışlardı. Bu sistemler hem yavaştı keza de kendilerini tekrar edip duruyorlardı.

2007 yılında birincil kere kapasitif dokunmatik ekran kullanan Apple, o süre için oldukça geniş bir ekran boyutu olan 3.5 inç’i tercih etmişti. Ayrıntılarıyla ekrandan oluşan iPhone, yalnızca bir tane fiziksel tuşa sahipti.

Arayüzü iyice dokunmatik odaklı hazırlanan iPhone OS, o süre şimdiki gibi iOS namına sahip değildi. Hatta gelişmiş bir tatbik marketi bile yoktu. 3G bile desteklemiyordu.

(iOS adı o süre Cisco tarafından patentlenmişti. Cisco’nun network cihazlarında çalışan bir sistemdi. sonra iPhone OS adı, iOS’e çevrildi)

iPhone, o zamana kadar hiç bir akıllı telefonun sunamadığı müzik deneyimini bizlere sunuyordu. iPod olarak adlandırılan müzik çalarıyla beraber, eşsiz bir iTunes senkronizasyonu sunuyordu.

Bunun haricinde adamakıllı dokunmatik ekran için hazırlanmış olan arayüz, ekran kilidini açmayı bile o süre eğlenceli hale getirmişti. İnsanlar “swipe” adı verilen sürükleme işlemini oldukça sevmişti.

WiFi üzerinden seri bir şekilde WEB deneyimi sunan mahsul, 2G bağlantıya sahip olmasının eksikliğini de birincil çıktığında fazla hissettirmemişti. Zaten o dönemlerde 3G şahane yaygın değildi.

İlk iPhone özellikleri

11.6 mm kalınlığında ve 135 gram ağırlığında olan birincil iPhone, şimdiki telefonlarla karşılaştırdığımızda kalın gibi gözüküyor. Lakin bu telefonun döneminde en büyük rakibi Nokia N95′e bakarsak, iPhone’un ne değin ince olduğunun farkına varıyoruz.

320 x 480 piksel çözünürlüğünde TFT LCD kapasitif ekran kullanan firma, dönemine göre yüksek sayılabilecek çözünürlük ve ekran kombinasyonunu, fark yaratan kapasitif ekranla bizlere sunuyordu.

Gücünü 412 MHz hızında çalışan tek çekirdekli ARM 11 işlemciden alan telefonun grafik işlemcisi ise PowerVR MBX’di.

128 MB eDRAM, 4/8 ve 16 GB dahili düşünce seçenekleri, LED flaş desteği olmayan 2 Megapiksel kamera gibi özelliklere sahip olan ürün, 8 saat konuşma süresi sunabiliyor, 24 saatte müzik dinletebiliyordu.

Ne Dek Sattı?

9 Ocak 2007’de satışa meydana çıkan iPhone, 6.1 milyon satmak rakamıyla dikkat çekti.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.