Taşlık Mahallesi’nde Köy Hafızasını Duvarlara İşleyen Aile ve Komşuluk Buluşması
Taşlık Mahallesi’nin köy hafızasını duvarlara işleyen aile ve komşuluk buluşması, sıcak anılarla dolu anlık bir yolculuk sunuyor.
Eskişehir’in Seyitgazi ilçesine bağlı Taşlık Mahallesi sakinleri, geçmişlerini ve köy hatıralarını yaşatmak amacıyla dernek binasının duvarlarını mahalle halkının fotoğraflarıyla donatıyor. Her hafta sonu bir araya gelen vatandaşlar, asılan karelere bakarken hem vefat eden yakınlarını anıyor hem de geçmişe yolculuk ediyor.
Fotoğraflar köyün hafızasını gelecek nesillere taşımayı hedeflerken, her yeni eklenen kareyle birlikte mahalleli için nostalji ve birliktelik duygusunu pekiştiriyor. Taşlık Mahalle Muhtarlığı ve Dernek Binası’nın duvarlarına asılan geçmişten bugüne kareler, köyün yaşamını adeta bir sergi olarak sunuyor.
Volkan Kurt, bu projeyi köy kültürüne sahip çıkma arzusuyla başlattıklarını belirterek, “Yediden yetmişe herkesin fotoğrafını bir araya getirip sergilemek istedik. Köyümüz için bir hatıra ve gelecek kuşaklar için bir anı olarak kalacak. Burası yeni kuruldu ama dernek binamız çok güzel oldu; kadın-erkek herkesle birlikte, bir kültürü yaşatıyoruz” dedi. İçinde belki de babasının fotoğrafı olan kareye bakarken duygulanan vatandaşlar, geçmişin güzel anılarını yeniden hatırlıyorlar.
Muhtar Hasan Hüseyin Kurt de kısa sürede büyük ilgi gören bu çalışmanın, köyün eskilerini ve ölenleri hatırlatan bir çaba olduğuna dikkat çekti: “Fotoğrafları asalı yaklaşık 10 gün oldu; daha fazlasını asacağız. Köyümüzün geçmişini hatırlatacağız ve belki de köye yeni değerler kazandıracağız.”