DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

CrossFit Nedir?

06.03.2020
A+
A-

CrossFit’in faydalarını ve risklerini öğrenmeden önce CrossFit’in ne olduğunu bilmek önemlidir. Bu egzersiz türü, 50 dakikayı geçmeden belli bir süre zarfında gerçekleştirilen fonksiyonel hareketlerden oluşan sürekli değişen egzersizlere dayanan bir power fitness türüdür. Yapılan egzersizlere kardiyovasküler egzersizler, ağırlık kaldırma ve kuvvet çalışmaları da dahildir. Aynı zamanda kişinin farklı becerilerini ve fiziksel yeterliliklerini keşfetmeyi de amaçlar. Fakat yeterli zindelik, esneklik, denge ve kas ve solunum direncini de bulundurması gerekir. Mutlaka yapmadan önce doktorunuza danışmayı ve bir profesyonel ile çalışmayı unutmayın.

CROSSFİT’İN FAYDALARI

Birçok kişi CrossFit’in yüksek performanslı sporcular için özelleştirilmiş bir egzersiz olduğunu düşünüyor. Fakat günümüzde çoğu insan bu egzersizi günlük hayatlarında yapabiliyor. Fakat bu pratiğin kişinin fiziksel yeteneklerine nasıl adapte edileceğinin bilinmesi gerekiyor. Bu açıdan fiziksel bakımdan durumu kötü olan biri ile düzenli olarak egzersiz yapan ya da hareketli egzersizlere alışık olan birinin egzersiz rutini aynı olmayacaktır. Bu nedenle doktorunuza danışıp bu egzersizleri denemeden önce fiziksel performansınızı değerlendirmeniz gerekmektedir.

Faydalarına baktığımız da; kardiyovasküler ve solunumsal dayanıklılığın artmasını sağlar. Fiziksel dayanıklılığı arttırır. Koordinasyon ve dengeyi geliştirir. Kişinin duygu durumunu ve benlik saygısını iyileştirir. Kas kütlesini arttırmaya yardımcı olur. İnsanların kilo vermesine yardımcı olur (bir “yağ yakıcı” olarak kabul edilir). Genellikle gruplar halinde uygulandığı için insanlarla işletişim kurmayı teşvik eder ve sosyal anlamda gelişmelerini sağlar.

CROSSFİT’İN RİSKLERİ

Gerekli önlemler alınmazsa CrossFit tehlikeli hale gelebilir. Eğer mevcut sağlık durumunuzu değerlendirmediyseniz ya da gerekli dayanıklılığa sahip olmadan zor egzersizler yapmaya başlarsanız aşağıdaki durumları yaşamanız olası;

Kas, bağ doku, tendon ve kemik yaralanmaları. Omurga yaralanmaları. Zayıflama ve uzun sürekli bitkinlik. Yüksek kan basıncı gibi kardiyovasküler sistem değişiklikleri. Kas dokusunun yıkımına yol açan bir durum olan rabdomiyoliz. Kaslardaki lif içeriğinin kana salınmasına neden olduğu için böbrek yetmezliği ve aritmi gibi problemlere sebep olabilir.

CROSSFİT YAPMAK İÇİN İPUÇLARI

CrossFit’i güvenli bir şekilde yapabilmek için bazı ipuçlarını takip etmeniz gerekir. İlk olarak, sağlık durumunuzu belirlemek ve herhangi bir durumdan muzdarip olup olmadığınızı öğrenmek oldukça önemlidir. Daha sonra, hastalık durumlarında yoğun egzersizler yapmanızın önerilmediğini unutmamalısınız. Profesyoneller size yaralanma riskini azaltmak için egzersizleri nasıl uygulamanız gerektiğini gösterebilir. Diğer önerilerimiz ise şunlardır:

Fiziksel durumunuza adapte edilmiş orta zorluktaki rutinler ile başlayın. Egzersizlerinizin zorluğunu kademeli olarak arttırın. Dinlenmek ve iyileşmek için kendinize yeterli zaman ayırın. Yeterince su tükettiğinizden emin olun. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme programı uygulayın. Egzersizleri yapmadan önce ısınma ve esneme hareketleri yapmayı ihmal etmeyin.

İLİşKİLİ HABERLER Sabahları Aç Karna Koşu Yapmak Bakın Nelere İyi Geliyor!

Sabahları Aç Karna Koşu Yapmak Bakın Nelere İyi Geliyor!

Spor Yapanlar Buraya! Kas Kütlesini Arttıran Besinler

Spor Yapanlar Buraya! Kas Kütlesini Arttıran Besinler

Menopoz Döneminde Yürüyüşün Yadsınamaz Önemi

Menopoz Döneminde Yürüyüşün Yadsınamaz Önemi

Antigravity Yoga Nedir?

Antigravity Yoga Nedir?

İLİşKİLİ GALERİLER Spor Yaparken Yaralanmalara Karşı Alınacak Önlemler

Spor Yaparken Yaralanmalara Karşı Alınacak Önlemler

Spor Yapan Ünlüler

Spor Yapan Ünlüler

Spor Yaparken Doğru Bilinen Yanlışlar

Spor Yaparken Doğru Bilinen Yanlışlar

Spor Yaparken Bu Müzikler İle Konsantrenizi Artırın

Spor Yaparken Bu Müzikler İle Konsantrenizi Artırın

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.