DOLAR 32,3536
EURO 34,6932
ALTIN 2.409,46
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 22°C

Boyun Ağrısı Nasıl Geçer?

09.05.2021
A+
A-

Boyun ağrısı nasıl geçer? Boyun ağrısına karşı neler yapmalıyız? Diyenler için, yaşam kalitesini olumsuz etkileyen boyun ağrısından kurtulmanın yollarını araştırdık.

Birçoğumuzun yaşadığı sorunlardan biride boyun ağrısı. Yaşam kalitemizi oldukça etkileyen boyun ağrısından şikayetçi olanlar için, boyun ağrısı nasıl geçer? Boyun ağrısını karşı neler yapmalıyız? Gibi merak edilen soruları araştırdık. İşte detaylar…

BOYUN AĞRISI NASIL GEÇER?

Prof. Dr. Ece Aydoğ, yaşam kalitesini oldukça düşürebilen boyun ağrısına karşı ofiste alınabilecek önlemleri sizler için a-anlattı ve önemli uyarılarda bulundu.

Sıkça yaptığımız hatalar nedeniyle oluşan boyun ağrısının zamanla kronikleşebileceğinin altını çizen uzmanlar, boyun ağrılarına sırt, omuz, kürek kemiği ve baş ağrılarının da eklenebileceğini ifade ediyor.

BOYUN AĞRISINI KARŞI NELER YAPMALIYIZ?

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Ece Aydoğ, ‘Ağrının yanı sıra gerginleşen kaslar ve eklemler günlük yaşamda en basit işlerin bile yapılmasını zorlaştırabiliyor. Boyun ağrısına önlem alınmazsa ilerleyen zamanlarda boyun fıtıkları ve kireçlenmeler gelişebiliyor. Bu nedenle işyerinde hatalı alışkanlıklara son vermek, hareketi artırmak ve düzenli olarak ofis egzersizleri yapmak çok önemli’ dedi.

Prof. Dr. Ece Aydoğ, boyun ağrısına karşı alınabilecek önlemleri aktardı ve önemli uyarılarda bulundu. 

Bilgisayar Başında Çalışanlarda Risk Artıyor

Yapılan araştırmalar, bilgisayar başında çalışanlarda kronik boyun ağrısının normal popülasyona göre 2-3 kat daha fazla görüldüğünü ortaya koyuyor. Ofis çalışanlarında işe gelmemenin en sık nedeni de boyun ağrıları. 

Bilimsel çalışmalarda, yüksek mesleki beklentiler, azalmış sosyal destek ve düşük iş memnuniyeti ile boyun ağrısı arasında önemli ilişki saptanmış. Psikososyal faktörler de kas iskelet sistemine ait şikayet ile bulguların algılanmasını artırabiliyor ve ağrının kronikleşmesine neden olabiliyor.

boyun ağrına ne iyi gelir

Boyun Ağrısını 3 Adımda Önleyin

Prof. Dr. Ece Aydoğ boyun ağrısını önlemek için bilgisayar başında çalışırken almanız gereken önlemleri şöyle sıraladı:

-Sandalyede ideal duruşu sağlayın

-Masada otururken ayaklarınızın yerle temas etmesini sağlayın.

-Sırtınız dik ve sandalyeye dayanmış şekilde oturun. Gerekirse bel destek yastığı kullanabilirsiniz.

-Dikkat etmeniz gereken bir başka nokta da, sandalyenizin ergonomik olması.

-Başınız, kulaklarınız omuzlarla aynı hizada olacak şekilde nötral pozisyonunu korumalı.

-Özellikle başı doğru pozisyonda tutmak boyun ağrısını önlemede çok önemli. Başınızın ve omuzlarınızın öne kaymasını önleyin: Sırtınızın alt bölümünün yuvarlanmasını engellemek için sandalyenizin yüksekliğini ayarlayarak bacaklarınızın aşağıya inmesini sağlayın. Bu pozisyon kilonuzu, kalçalarınızın alt kısımlarında bulunan kemiklerinizde ideal bir şekilde dağıtacaktır.

Monitörde göz uzaklığınız ortalama 60 santim olmalı 

-Monitörü, gözünüzden uzaklığı 50-75 cm (ortalama 60 cm) olacak şekilde yerleştirin. Monitörün üst kenarı mutlaka göz hizanıza denk gelmeli. Ancak gözlük kullanıyorsanız üst kenarının gözünüzün 5 santim aşağısında olmasına dikkat edin.

-Monitörü, üst kısmı arkaya doğru 10-20 derece eğik duracak şekilde ayarlayın.

-Ekranda parlama olmaması için monitör doğrudan ışık almamalı. Parlamayı azaltan bir filtre kullanabilirsiniz.

Klavye tuşlarına çok yüklenmeyin

-El ve el bileklerinizi mümkün olduğunca nötral pozisyonda tutun; aşağı, yukarı, sağa ve sola çevirmeyin.

-Klavyeniz masanın hafifçe aşağısında yer almalı. Bu mümkün değilse sandalyenizi yükseltmeli, ayaklarınız yerle temas etmiyorsa ayak sehpası kullanmalısınız. Tuşlara çok yüklenmeden hafifçe basmalısınız. Çift tuşla işlem, yani ctrl-C veya alt-F yaparken her iki elinizi kullanmayı ihmal etmeyin. Gerektiğinde alternatif şekilli klavyeler kullanmanızda fayda var.

Mouse’u çok sıkı kavramamaya özen gösterin

-El bileğinizi dinlendirmeyi sağlayan destekleriniz klavyenin önünde yer alsın.

-Sık kullandığınız objeleri erişilmesi kolay yerlerde (35-45 santim yakınlıkta) bulundurun.

-Boyun ile gözlerinizi çok hareket ettirmemek için doküman tutucular kullanmanızda da yarar var.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.