DOLAR 32,2769
EURO 34,6976
ALTIN 2.409,76
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 22°C

Boyun Ağrısı İçin Ne Yapılmalı?

11.09.2020
A+
A-

Uzun saatler boyunca masa başında aynı pozisyonda çalışmak, duruş bozuklukları, stres gibi pek çok faktör boyun ağrılarının tetiklenmesine neden oluyor. Boyun ağrılarının bir kısmı da altında yatan farklı tıbbi bir rahatsızlık sonrası gelişiyor. Bu yüzden hafife alınmadan, bu rahatsızlığın şikayetleri görüldüğünde mutlaka bir doktora başvurulması gerekir. Boyun ağrıları hakkında merak edilenleri sizin için bir araya getirdik. İşte detaylar…

BOYUN AĞRISI NEDEN OLUR?

Kas gerilmeleri: Bilgisayar, akıllı telefon gibi elektronik cihazlarla çok fazla vakit harcamak gibi durumlar, genellikle kas gerginliklerini tetikler. Yatarak kitap okumak ya da dişleri sıkmakta boyun kaslarının zorlanmasına neden olur.

Eklem ve kıkırdak aşınmaları: Vücutta bulunan diğer eklemler gibi, boyun eklemleri de yaşlandıkça aşınmaya eğilimlidir. Osteoartrit, omurlarınız (vertebra) arasındaki minderlerin (kıkırdak) bozulmasına neden olur. Vücut yaşlandıkça eklem hareketlerinin etkilenmesine ve ağrıya neden olan kemik mahmuzları (uzantıları) oluşmaya başlar.

Sinir sıkışması: Boyunda bulunan omurlardaki fıtıklaşmış diskler ya da kemik mahmuzları omurilikten yayılan sinirlere baskı yapar.

Yaralanmalar: Araba kazalarında arkadan darbe almak, genel olarak kırbaç hareketi zedelenmesi olarak adlandırılan bir duruma yol açar. Bu durumda baş önce geriye doğru daha ardından öne doğru hızla sarsılır ve yumuşak doku zedelenmesi yaşanır.

Hastalıklar: Romatoid artrit, menenjit ya da kanser gibi bazı hastalıklarda boyun ağrısına neden olur.

BOYUN AĞRISI İÇİN NE YAPILMALI?

Buz ve/veya Isı

Buz uygulamak, şişliği ve ağrıyı azaltmak için antienflamatuar olarak kullanılır. Başlangıçta, boyun ağrısı için soğuk kompres uygulamak daha iyidir. Çünkü soğuk uygulamalar küçük kan damarlarının geçici olarak kapatılmasını ve şişmesini engeller. Birkaç gün sonra, alternatif olarak buz ya da ısı uygulanabilir. Sürekli ısı uygulamak, şişliğin artmasına yol açar.

Masaj

Genellikle buz ya da ısı uygulandıktan sonra tercih edilmelidir. Derinlemesine bir masaj, kas gerginliği ile spazmları yatışmasını ve ağrının azalmasını sağlar.

Duruşu Düzeltmek

Boyun ağrısının nedeni kötü duruşsa, basit değişikliklerle ağrıyı geçirebilirsiniz. Çalışırken doğru şekilde konumlandırılmış sandalye, monitör ve klavye kullanmak, uyurken doğru uyuyuş pozisyonunu almak (sırt üstü) ve boynu destekleyen yastıklar kullanmak ağrıların azalmasını sağlar.

Yaşam Tarzı Değişiklikleri

Bazı aktivitelerde boyun ağrısının tetiklenmesine neden olur. Ağrıların önüne geçmek için bu aktivitelerin sınırlandırılması ya da önlenmesi gerekir. Örneğin, akıllı telefonda çok fazla zaman geçirildikten sonra boyun ağrıyorsa bu faaliyet azaltılmalı. Aynı zamanda telefona bakarken boynu daha dik tutabilmek için telefonu göz hizasına yakın tutmak gerekir.

Reçetesiz İlaçlar

Birçok reçetesiz ağrı kesici iltihabı azaltır ya da ağrı sinyallerinin beyne ulaşmasını engellemek için kullanılır.

İLİşKİLİ HABERLER Kulak Ağrısı

Kulak Ağrısı

Kulunç Ağrısı

Kulunç Ağrısı

Parmak Eklem Ağrısını Geçirmenin Yolları

Parmak Eklem Ağrısını Geçirmenin Yolları

Sinüzit Ağrısını Geçirmenin Yolları

Sinüzit Ağrısını Geçirmenin Yolları

İLİşKİLİ GALERİLER Kulak Çınlamasına Ne İyi Gelir?

Kulak Çınlamasına Ne İyi Gelir?

Bel Ağrısına İyi Gelen Yoga Hareketleri

Bel Ağrısına İyi Gelen Yoga Hareketleri

Bu Kokular Strese Karşı Etkili

Bu Kokular Strese Karşı Etkili

Yeşil Çay Faydası Nelerdir?

Yeşil Çay Faydası Nelerdir?

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.