Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun Sigara ve Sağlık Mücadeleleri Hakkında Açıklamaları
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun sigara ve sağlık mücadeleleri hakkında yaptığı açıklamaları öğrenin, sağlıklı yaşam ve farkındalık için önemli bilgiler içeriyor.
Sigara Kullanımına Dikkat Çekti ve Toplum Sağlığını Ön Planda Tuttu
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, toplumumuzun ciddi bir sorunu olan sigara kullanımına karşı farkındalık yaratmak amacıyla yaptığı açıklamalarda, “Türk toplumunun yaklaşık üçte biri sigara kullanıyor. Özellikle gençlerimiz ve kadınlarımız arasında sigara içme oranlarında kayda değer bir artış gözlemliyoruz. Bu durum, ülkemizin sağlık politikalarını yeniden gözden geçirmemizi ve daha kapsamlı, etkili çalışmalar yapmamızı zorunlu kılıyor” ifadelerini kullandı.
Memişoğlu, aynı zamanda ‘Sağlıklı Türkiye Yüzyılı’ programı kapsamında Manisa ziyaretleri sırasında, kentte yürütülen sağlık yatırımlarını ve projelerini detaylandırdı. Valilikte gerçekleşen toplantının ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamalarda, Manisa’nın sağlık alanındaki gelişmiş altyapısına vurgu yaptı ve yeni projeler hakkında bilgiler verdi.
Manisa’nın Sağlık Altyapısı ve Yatırımlar
Sağlık Bakanı, Manisa’nın sağlık hizmetleri konusunda önemli bir geçmişe sahip olduğunu belirterek, şunları söyledi:
- İlimizde 28 hastane ve 1 üniversite hastanesi faaliyet göstermektedir.
- Türkiye’nin en iyi çalışan şehir hastanelerinden biri burada bulunmaktadır.
- Ruh ve sinir hastalıkları hastanemiz, ülkemizde en bilinen ve saygın sağlık kuruluşlarındandır.
- Toplamda 4.806 yatak kapasitesiyle sağlık hizmeti sunulmaktadır.
- 2002 yılına kıyasla yatak kapasitesinde %80 oranında artış sağlanmıştır.
Gelecek dönem projeleri hakkında da bilgi veren Memişoğlu, şunları kaydetti:
- Akhisar’da 450 yataklı yeni hastane inşaatına başlanmıştır ve 2027 yılı sonuna kadar hizmete alınması planlanmaktadır.
- Salihli’de 400 yataklı yeni hastane inşaatı devam etmektedir ve aynı zamanda ruh ve sinir hastalıkları hastanemizin yenilenmesi için çalışmalar başlamıştır.
- Alaşehir’de 20 üniteli ağız ve diş sağlığı merkezi tamamlandı ve kısa süre içinde hizmet vermeye başlayacaktır.
- Saruhanlı’da 50 yataklı yeni devlet hastanesinin planlaması tamamlandı ve inşaatına 2026 yılında başlanacaktır.
Sağlıklı Bir Toplum İçin Çaba
Sağlık Bakanı, toplumun sağlıklı kalması için gerçekleştirilen çalışmaların önemine değinerek, şunları dile getirdi:
“Toplumumuzun sadece hastalandığında değil, sağlıklı iken de koruma altına alınması en büyük önceliğimizdir. Bu kapsamda, düzenli olarak eğitim ve farkındalık programları düzenliyoruz. Kilo ve boy ölçümleri yaparak vatandaşlarımızın sağlık bilincini artırmaya çalışıyoruz. Bugün, yaklaşık 10 milyon kişinin bu ölçümleri tamamlandı. Ancak, maalesef toplumumuzda fazla kilolu oranı %70 civarında ve bunların %25’ini aşırı kilolu, yani obez olarak tanımlıyoruz.”
Memişoğlu, sağlıklı yaşam alışkanlıklarının kazandırılmasında toplumun desteğine vurgu yaptı ve ekledi:
“Bu konuda hepimize önemli görevler düşüyor. Kilo verme ve sağlıklı yaşam konusunda birlikte hareket etmeliyiz. Çünkü aşırı kilo, yaşam kalitesini düşürür, uyku bozukluklarına, eklem rahatsızlıklarına ve kalp hastalıklarına zemin hazırlar.”
Sigarayla Mücadelede Yeniden Güçlü Adımlar
Sağlık Bakanı, sigara ve tütün ürünleriyle mücadelede yeni stratejiler geliştirilmesi gerektiğine dikkati çekerek, şunları söyledi:
“2009 yılında kabul edilen Tütünle Mücadele Kanunu, özellikle Dünya Sağlık Örgütü tarafından oldukça başarılı bulunmuştur. 2014-2015 yıllarında ise toplum katılımıyla yürütülen kampanyalar sayesinde sigara ve tütün kullanım oranlarında azalma sağlanmıştı. Ancak, bugün geldiğimiz noktada, Türk toplumunun yaklaşık üçte biri sigara kullanmaya devam ediyor. Özellikle gençler ve kadınlar arasında kullanım oranlarının artması, bizleri tekrar harekete geçmeye zorlamaktadır.”
Memişoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti:
“Yeniden etkin ve kapsamlı bir mücadele programı uygulamamız gerekiyor. Sigara kullanan vatandaşlarımıza sesleniyorum: Gelin, bu zararlı alışkanlıktan hep beraber kurtulalım. Bizler, size yardım etmeye hazırız. Sigaranın sağlığınıza verdiği zararları bildiğiniz halde kullanmaya devam etmek yerine, bu illetten kurtulmak için birlikte çalışmalıyız.”
İlave olarak, yılda yaklaşık 100 bin kişinin sigaraya bağlı hastalıklardan hayatını kaybettiğine vurgu yapan Memişoğlu, dünya genelinde ise her yıl 17 milyon kişinin dolaşım hastalıkları ve diğer sigara kaynaklı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirdiğine dikkat çekti.
“Bu nedenle, hem bireysel hem de toplum olarak, sigarayı bırakma konusunda kararlı adımlar atmalı ve bu kötü alışkanlıkla mücadele etmeliyiz”, diyerek sözlerini tamamladı.