DOLAR 32,2744
EURO 34,7808
ALTIN 2.412,07
BIST 10.267,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Açık
İstanbul
22°C
Açık
Sal 25°C
Çar 20°C
Per 17°C
Cum 17°C

Bir Kimya Profesörü, Gazlı İçeceklerin Neden Covid-19 Testlerini Yanılttığını Açıkladı

05.07.2021
A+
A-

Pandemi dönemi boyunca en çok konuşulan olaylardan biri de Covid-19 testlerinin ne kadar güvenilir olduğuydu. Çoğu bilim insanı, Covid-19 testlerine güvenmemiz gerektiğini söylese de bu testlerin yanlış sonuçlar verebildiği de bir gerçek.

Öte yandan Birleşik Krallık’taki Hull Üniversitesi’nden Kimya Profesörü Mark Lorch, bazı çocukların “okuldan kaçmak için” Covid-19 testlerini yanıltabileceğini ve pozitif sonuç çıkarabileceğini söyledi.

Yanal testler nasıl çalışıyor?

Kola ve Portakal suyu pozitif sonuç veriyor

The Conversation isimli haber sitesindeki yazısında Lorch, en yaygın kullanılan test tipi olan yanal testlerin, kola ve meyve suyu gibi içecekler yardımıyla yanıltılabileceğini kanıtladı. Yanal akış testleri, ağız ve burundan alınan sürüntü örneklerinin içinde özel bir sıvı olan tüpe koyulması ile gerçekleşiyor. Daha sonrasında bu tüpün içindeki sıvı tıpkı hamilelik testlerine benzeyen bir cihaza damlatılıyor. Eğer sonuç çift çubuk çıkarsa pozitif, tek çubuk çıkarsa negatif anlamına geliyor.

Bu test cihazının içinde Covid-19 antikorları mevcut. Cihaza damlatılan sıvıdaki virüs ile etkileşime giren cihaz, test yaptıran kişilerin virüs taşıyıp taşımadığını tespit ediyor. Bu testlerin bu kadar yaygın kullanılmasının sebebi ise testin 30 dakikada sonuç vermesi ve kullanımının kolay olması.

Öğrenciler testleri yanıltıyor

Solüsyonla yıkanan kolalı test

Mark Lorch, testlerin yanıltıldığı hakkındaki iddiaları test etmek amacıyla kola ve portakal suyundan aldığı birkaç damlayı test kitine damlattı ve bunun sonucunda pozitif sonuç elde etti. Lorch, bu yöntemin çocukların okuldan kaçmak için buldukları başka bir kurnazlık olduğunu belirtti. Bu duruma neyin sebep olduğunu bulmak isteyen Lorch, araştırmasına devam etti.

Kimya profesörüne göre en mantıklı açıklama, bu içeceklerdeki asitlerin antikorları harekete geçirmesiydi. Lorch açıklamasında, “Antikorlar için ideal pH seviyesini korumak testin anahtarıdır” dedi. Bu yanıltıcı duruma bir çözüm bulmaya çalışan Lorch, testi solüsyonla yıkadığında gerçek sonucun ortaya çıktığını belirtti ve ekledi: “Çocuklar, yaratıcılığınızı takdir ediyorum ama şimdi hilenizi ortaya çıkardım. Kurnazlığınızı bir dizi deney tasarlamak ve hipotezimi test etmek için kullanmanızı öneririm.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.