ASKİ’den Su Depoları İçin Temizlik Uyarısı
ASKİ, su depolarının düzenli temizliği konusunda önemli uyarılarda bulundu. Sağlıklı ve temiz su kullanımı için depoların bakımını ihmal etmeyin. Detaylar için tıklayın!
ASKİ’den Su Depoları Hakkında Önemli Uyarılar
ASKİ Genel Müdürlüğü, içme suyu kalitesi açısından kritik bir rol oynayan su depolarının düzenli temizliğinin önemine dikkat çekti. Su depolarının, şebeke suyunun bekletildiği yerler olması dolayısıyla, sağlıklı içme suyu elde edilmesinde büyük bir önemi bulunmaktadır. Bu bağlamda, su depolarının Sağlık Bakanlığı’nın Su Depoları Genelgesi’ne uygun olarak, normal şartlarda 6 aylık periyotlarla temizlenmesi gerektiği vurgulanmaktadır.
ASKİ Genel Müdürü Memduh Aslan Akçay, özellikle su kesintileri yaşandığı dönemlerde depolardaki suyun kullanılmasının, depo temizliğinin gerekliliğini daha da artırdığını ifade etti. İçme suyunun temiz, kaliteli ve sağlıklı olması için su depolarının düzenli olarak temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi gerekmektedir. Aksi halde, düzenli bakım ve onarım yapılmayan su depoları sağlığa zararlı olabilecek durumlar yaratabilir.
Bulaşıcı Hastalık Riski
Akçay, su depolarının zamanla oluşan balçık, çamur ve dış etkenler nedeniyle kirlenmeye açık alanlar olduğunu belirterek, “Kirli su, zamanla bakteri üretir. Çoğalan koliform, E. coli ve enterokok bakterileri son derece tehlikelidir. Bu bakteriler, çeşitli hastalık ve enfeksiyonlara yol açabilir. Dolayısıyla temizlenmeyen su depoları ciddi bir tehlike arz etmektedir,” dedi.
ASKİ’nin Su Arıtma Kapasitesi
ASKİ’nin her gün ortalama 1 buçuk milyon metreküp suyu arıtarak şehir şebeke sistemine verdiğini belirten Akçay, “ASKİ olarak Ankara halkına temiz, sağlıklı ve yüksek kaliteli su sunmaktayız. Ancak kirli ve bakımsız su depoları, bu emeklerin boşa gitmesine neden olabilir. Temiz bir su deposu, sağlıklı içme suyu demektir. Bu nedenle, evdeki suyun sağlık garantisi açısından depoların durumu oldukça önemlidir,” şeklinde konuştu.
Su Depolarında Düzenli Temizlik Şart
Su depolarında düzenli temizlik ve bakımın önemine değinen Akçay, “Su, barajlardan musluklara ulaşana kadar çeşitli aşamalardan geçiyor. Bu süreç içerisinde suyun kalitesini etkileyen bazı faktörler bulunmaktadır. Dağıtım ağı, ASKİ’nin sorumluluğundadır. Kalite kontrolü sürekli olarak yapılmaktadır. Ancak ev, iş yerleri, ticari işletmeler, fabrikalar ve kamu binalarındaki su depolarının temizliği, bu binaların yöneticilerinin sorumluluğundadır,” ifadelerini kullandı.
- Abonelerden gelen şikayetlerin çoğu, fiziksel olarak uygun olmayan ve çok kirli su depoları ile ilgilidir.
- Sağlıklı su için, bu depoların düzenli olarak temizlenmesi şarttır.
- Amaçları, Ankara halkının temiz ve sağlıklı suya erişimini sürdürülebilir kılmaktır.
Akçay, ayrıca “Su kesintilerinin yaşandığı dönemlerde depolardaki suyun kullanılmasının, deponun temizliği açısından daha da önemli hale geldiğini” belirtti.
Depo Temizliği ile İlgili Yönetmelik
Sağlık Bakanlığı’nın 2007/67 sayılı genelgesine göre, bina yöneticilerinin kullanım suyu depolarını yılda en az 2 kez temizletmesi ve dezenfekte ettirmesi gerekmektedir. Bakanlığın Su Depoları Genelgesi ise, bina ve konutlarda bulunan su depolarının normal şartlarda 6 aylık periyotlarla düzenli bakımlarının yapılmasını zorunlu kılmaktadır. Temizlik ve sanitasyon hizmetleri, gerekli eğitimleri almış profesyonel personellerden talep edilmelidir. (Bu personel, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Biyosidal Ürün Uygulama İzin Belgesi verilmiş kişi ya da kuruluşlar olmalıdır.)
– ANKARA
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel