DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Küllüoba Höyüğü’nde 5 Bin Yıllık Ekmeğin Keşfi ve Arkeolojik Kazılar

Küllüoba Höyüğü’nde 5 bin yıllık ekmek kalıntıları ve arkeolojik kazılar hakkında detaylı bilgi. Tarihin derinliklerine yolculuk yapın.

21.05.2025
A+
A-

Küllüoba Kazı Çalışmaları ve Tarihî Bulgular

Yenikent Mahallesi’nde bulunan Küllüoba Höyüğü’nde gerçekleştirilen kazı çalışmaları, 1996 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izniyle başladı. Bu kazılar, bölgenin tarihî ve kültürel zenginliklerini ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Zaman içinde yapılan kazılar sonucunda, ilk tunç çağının kültürel özelliklerini yansıtan çeşitli objeler, hayvan kemikleri, milattan önce 3 bin yılına tarihlendirilen taş sanduka ve çömlek mezar gibi kalıntılar gün yüzüne çıkarıldı. Bu buluntular, bölgenin yaklaşık 5 bin yıl öncesine uzanan erken şehirleşme dönemine ışık tutmaktadır.

Küllüoba Kazı Çalışmaları ve Tarihî Bulgular

5 Bin Yıllık Ekmeğin Keşfi ve Analizi

Geçen yıl devam eden kazı çalışmalarında, dünyada ilk kez mayalanmış ve pişirilmiş ekmek örneğine ulaşılmıştır. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Türkteki’nin liderliğindeki ekip, kazı alanında bulunan ve içeriğinde mayalanmış ekmek kalıntısını detaylı incelemiştir. Radyokarbon analizi sonuçları, bu ekmeğin günümüzden yaklaşık 5 bin yıl öncesine, Erken Tunç Çağı I döneminin erken evresine tarihlendirildiğini kesin olarak ortaya koymuştur. Prof. Dr. Türkteki, elde edilen bu ekmeğin dünyada bilinen en eski pişirilmiş ekmek örneği olduğunu belirterek, “Görüntüsü yaklaşık 2,5 santimetre kalınlığında ve 12 santimetre genişliğinde olan bu ekmek, tüm halde bulunmuş ve formunu koruyan nadir bir örnektir. Bu tarz bir örneğe şimdiye kadar rastlanmamıştır. Hatırlarsanız, Çatalhöyük’te de 6500 yıl öncesine tarihlendirilen pişirilmemiş bir ekmek bulunmuştu, ancak bu örneğin pişirilmiş olması büyük bir fark yaratıyor” diye konuştu.

5 Bin Yıllık Ekmeğin Keşfi ve Analizi

Kültürel Mirasın Sergilenmesi ve İşbirlikleri

Küllüoba Höyüğü’nde bulunan bu ekmek ve Yazılıkaya Midas kazı alanında ortaya çıkarılan ekmek temalı diğer tarihi eserler, Uluslararası Müzeler Haftası kapsamında sergilenmek üzere ETİ Arkeoloji Müzesine getirildi. Açılış törenine, Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, CHP Eskişehir milletvekili İbrahim Arslan, Eskişehir Cumhuriyet Başsavcısı Üzeyir Karakülah, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Küllüoba kazı başkanı ve Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Türkteki, Yazılıkaya Midas kazı başkanı ve Anadolu Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Yusuf Polat gibi önemli isimler katıldı.

Kültürel Mirasın Sergilenmesi ve İşbirlikleri

Arkeolojik Kazılarda Güncel Durum ve Çalışmalar

Eskişehir’de halen 5 farklı arkeolojik alan üzerinde kazı çalışmaları devam etmektedir. Vali Hüseyin Aksoy, yaptığı açıklamada, şehrin zengin tarihî mirasının bu kazılarla gün yüzüne çıkarıldığını ve bölgenin arkeolojik açıdan oldukça zengin olduğunu vurguladı. Aksoy, “Kazı başkanlarımızla düzenli toplantılar yaparak, çalışmalar hakkında detaylı bilgiler alıyor, kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması adına stratejiler belirliyoruz” dedi.

Arkeolojik Kazılarda Güncel Durum ve Çalışmalar

Ekmeğin Yeniden Canlandırılması ve Kültürel Mirasın Önemi

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce ise, 5 bin yıl öncesine tarihlendirilen ekmek mayasının laboratuvar ortamında titizlikle incelendiğini ve kullanılan malzemelerin detaylı listelerinin çıkarıldığını açıkladı. Ünlüce, bu tarihi ekmeğin günümüzdeki halk ekmek büfelerinde satışa sunulacağını belirterek, “2024 yılında, Küllüoba Höyüğü’nde bulunan ve pişirilmiş ilk ekmek örneği olarak tescillenmiş bu miras, şehrimize tekrar kazandırılacak. Ekmek, bizim kültürümüzde en temel ve sembolik yiyeceklerden biridir. Bu nedenle, onu korumak ve gelecek nesillere aktarmak bizim en önemli görevimizdir” ifadelerini kullandı.

Ünlüce, sözlerine ek olarak, “Bu ekmeğin yeniden üretilmesi ve toplumla buluşması, kültürel kimliğimizin güçlenmesine katkı sağlayacaktır. Ayrıca, bu çalışmayla tarihî ve kültürel mirasımıza sahip çıkmış olacağız” diyerek sözlerini tamamladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.