DOLAR 32,4446
EURO 34,8443
ALTIN 2.420,12
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Per 19°C
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C

Aşı Kartı Nasıl Alınır?

29.09.2021
A+
A-

Sağlık bakanlığı HES uygulamasından kolay bir şekilde aşı kimliği alınabileceğini söyledi. Aşı kartı olanlar yurt dışına çıkabilecek mi? Aşı kartı nasıl alınır?

17 Mayıs tarihinden itibaren kademeli normalleşme aşamasına geçiş ile birlikte 65 yaş ve üzeri vatandaşlardan iki doz Kovid-19 aşısını olanlara sokağa çıkma kısıtlaması sona erdi. Bununla birlikte de vatandaşlar e-devlet üzerinden aşı kartı başvurusu yapabiliyordu. Sağlık bakanlığı HES uygulaması üzerinden de çok kolay bir şekilde aşı kimliği oluşturulabileceğini ifade etti.

AŞI KARTI NASIL ALINIR?

İlk olarak telefonunuzda yer alan HES uygulamasını açın. Öncelikle yurtdışı için HES kodu bölümünde pasaportunuza tanımlama işlemini uygulayın. Bu söz konusu işlem için hesabım sekmesinden pasaport tanımlanması lazım. Sonrasında “Pasaportlarım” sekmesine gelerek ekle tuşu seçip pasaport numarası ekleyin. Ardından Ana ekrana geri dönerek “Kovid-19 aşı bilgilerim” kutucuğunu seçin.

“Aşı kartlarım” bölümüne tıklama işlemini uyguladıktan sonra “Aşı kartı oluştur” seçeneğini işaretleyin. Bu işlemin sonrasından aşı kartında pasaport bilgilerinizin bulunmasını eğer istiyorsanız seçim yaparak işleme devam edin.

Eğer seçim yapmadan işlem devam edilir ise kart kayıt olunan mevcut kimlik bilgileri ile oluşturma işlemi uygulanacak. Farklı bir pasaport bilgisinin aşı kartında bulunması isteniyor ise “Hesabım” bölümü üzerinden tanımlama işlemi yapabilecek.

Daha öncesinde tanımlanmış olan pasaport numarası varsa numaranın seçileceği bir uyarı ekranı ile karşı karşıya gelinecek. Ekranda çıkacak pasaport numarası tercih edilip devam edilir ise kimlik kartı kısa bir süre içerisinde oluşturulacak.

AŞI KARTI OLANLAR YURT DIŞINA ÇIKABİLECEK Mİ?

Tüm dünyada Kovid-19’a karşı önlemler alınmaya devam edilirken özellikle de seyahat ile ilgili sıkı önlemler alınmaya başladı. Avrupa’ya seyahat için aşı şartı gözetilirken, HES uygulaması üzerinden aşı kartı alan vatandaşlar yurt dışı seyahatlerinde de bu kimlik kartlarını rahat bir şekilde kullanabilecek. Hangi ülkeye seyahat edilirse o ülkede pasaport numarası okutulduğu takdirde kişinin ne zaman aşı olduğu, kaç doz Kovid-19 aşısı olduğu ile ilgili bilgilere erişim sağlanmış olacak.

Kimlik kartının üzerinde bir karekod da yer alacak. Karekod okutulduğu takdirde sistem e-Nabız’a yönlendiriyor. İngilizce ve Türkçe olarak ekran üstünde, “Aşı kimliği 12345678910 TC Kimlik numaralı ve Z12345678 pasaport numaralı, ‘x kişisine aittir”. Bu kimlik 09.05.2021 tarihinde T.C Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulmuştur” ifadeleri bulunuyor.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.