DOLAR 32,4542
EURO 34,6446
ALTIN 2.391,36
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Per 18°C
Cum 17°C
Cts 20°C
Paz 20°C

Açık Kaynak: Çeşitliliğin gücü

29.12.2017
A+
A-

Şimdi isterseniz kurumların neden açık kaynak kullanmak istediğini kısaca özetleyelim:

Kontrol

Açık kaynak yazılımı kullananların tercih sebeplerinin başında daha fazla kontrol imkanı geliyor. Çünkü kodları inceleyebiliyor, yapmasını istemediğiniz bir şey varsa onu yapmamasını sağlayabiliyor, beğenmediğiniz kısımlarını değiştirebiliyorsunuz. Programcı olmayan kullanıcılar da açık kaynak yazılımlarımdan faydalanabiliyor çünkü bu yazılımı sırf başka biri öyle istedi diye o şekilde kullanmak zorunda kalmıyor, diledikleri şekilde değiştirebiliyorlar.

Eğitim

Birçok insanın açık kaynak yazılımını tercih etmesinin bir sebebi de bu sayede daha iyi programcılar haline gelebilmeleri. Örneğin, öğrenciyseniz, açık kaynak koduna dilediğiniz gibi erişebildiğiniz için burada çalışarak, bir yazılımı nasıl daha iyi bir hale getirebileceğinizi öğreniyorsunuz. İsterseniz çalışmalarınızı başkalarıyla paylaşabiliyor, yorum ve eleştiri isteyebiliyor, bu sayede becerilerinizi geliştirebiliyorsunuz. Bir programın kaynak kodundaki yanlışlar olduğunu keşfettiğinizde, bu yanlışları diğerleriyle paylaşarak aynı hatayı onların tekrarlamamasını sağlıyorsunuz.

Güvenlik

Açık kaynak yazılımının tercih edilmesinin bir diğer nedeni ise markalı yazılımlardan daha güvenilir ve emniyetli olması. Çünkü açık kaynak yazılımını herkes izleyip değişiklik yapabiliyor böylece programı ilk yazan kişi/kişilerin gözünden kaçan hata ya da atlamaları tespit edip düzeltebiliyor.

Ayrıca, bir açık kaynak yazılımı üzerinde sayısız programcı çalışabildiği için, o yazılımı çok kısa bir sürede onarabiliyor, güncelleyebiliyor ve bir ileri seviye geçirebiliyorlar.

İstikrar

Önemli ve uzun vadeli projeler yürüten birçok kullanıcı, markalı yazılım yerine açık kaynak yazılımını seçiyor. Programcılar, yazılımın kaynak kodunu herkese açtığı için kritik görevlerde bu yazılıma bel bağlayan kullanıcılar, araçlarının kaybolmayacağından ya da günün birinde orijinal yaratıcı bu konuda çalışmayı bıraktığında onu onaramayacak hale gelmeyeceklerinden emin olabiliyorlar. Dahası, açık kaynak yazılımı, açık standartlar uyarınca, açık standartlar kullanılarak işliyor.

Red Hat’te topluluklardan sorumlu başkan yardımcısı DeLisa Alexander, “açık kaynak projeleri herkesi içine alan bir ortam yaratma, farklı bakış açılarına değer verme yaklaşımının avantajlarını kullanıyor” diyerek konuyu çok güzel özetlemiş aslında. Gerçekten de açık kaynak, ortak bir altyapı geliştirme ve uyumluluk standartlarını tutturma yükünü birkaç kişinin değil herkesin omuzladığı bir işleyiş.

Hangi şirkette çalışıyor olursa olsun (hatta herhangi bir şirkette çalışmasa bile) herkes bu platforma katılabildiği için, açık kaynak çeşitlilik açısından birbirinden çok farklı yetenekleri kendine çekiyor ve bu insanlar tamamen kendilerine özgü bir bakış açısıyla durum değerlendirmesi yaparak problem saptıyor, yazılımın özgün yaratıcılarının akıllarına hayatta gelmeyecek yepyeni özellikler geliştirebiliyorlar. İşte bu, gerçekten de muhteşem bir şey!

Kaynaklar

http://www.techradar.com/news/world-of-tech/why-open-source-runs-the-world-1274030

https://opensource.com/resources/what-open-source

https://www.redhat.com/f/pdf/rhel/RHEL6_Advantage_WP.pdf

https://www.redhat.com/en/about/blog/A-billion-thanks-to-the-open-source-community-from-Red-Hat

[1] http://fortune.com/2015/12/17/open-source-nerdmanity/
[2] https://developers.google.com/open-source/projects
[3] https://www.tesla.com/en_GB/blog/all-our-patent-are-belong-you
[4] https://www.linux.com/blog/how-amazon-web-services-uses-linux-and-open-source
[5] http://techblog.netflix.com/2015/10/evolution-of-open-source-at-netflix.html
[6] https://code.facebook.com/posts/604847252884576/2013-a-year-of-open-source-at-facebook
[7] https://opensource.com/resources/what-open-source

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.