DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Yenilebilir Kovid Aşısının Çalışmaları Başladı

24.09.2021
A+
A-

Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan çalışmada bilim insanları, mRNA teknolojisini ile yenilebilir Kovid aşısı geliştirmeyi deniyor. Yenilebilir kovid aşısı nedir? Detaylar haberimizde…

Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan çalışmada bilim insanları, mRNA teknolojisini ile yenilebilir Kovid aşısı geliştirmeyi deniyor. Eğer yapılan denemeler başarılı sonuçlara ulaşırsa çiftçilerin mRNA aşılarını tarlalarında da yetiştirebileceği söyleniyor.

California Üniversitesi Riverside’daki (UCR) araştırmacılara, Pfizer-BioNTech ve Moderna’nın aşılarını geliştirmek için kullandıkları mRNA teknolojisi ile ‘yenilebilir Kovid-19 aşısı’ araştırmaları için 500 bin dolarlık bütçe olanağı sağlandı. Bu bağlamda bilim insanları, Kovid-19 aşısı içeren sebzeler yetiştirilmeye başlandı.

Araştırmada amaçlanan hedef, yenilebilir bitkileri, bağışıklık aşılarında kullanılan geleneksel adenovirüsle değil, mRNA ile ‘aşı fabrikalarına’ dönüştürmek.

KOVİD AŞILARI TARLADA YETİŞEBİLİR

UCR’nin Botanik ve Bitki Bilimleri Bölümü’nde baş araştırmacı ve doçent olan Juan Pablo Giraldo önemli açıklamalarıyla dikkatleri topladı. Çiftçilerin yenilebilir aşıyı tarlalarında üretebileceğini belirten Giraldo, ”Tek bir bitki bir kişiyi aşılamak için yeterli mRNA üretecektir. Bu yaklaşımı ıspanak ve marulla test ediyoruz ve insanların kendi bahçelerinde yetiştirme konusunda uzun vadeli hedeflerimiz var. Çiftçiler mRNA aşılarını tarlalarında da yetiştirebilir” diye ifade etti.

Özellikle de gelişmemiş ülkelere aşıların ulaştırılması kolay bir süreç olmadığı için bu yöntemin daha kapsayıcı olacağını söyleyen araştırmacılar aynı zamanda aşı tereddüttü olan bireylerin bu sebzelere yönelebileceklerini ifade etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.