DOLAR 32,5836
EURO 34,6522
ALTIN 2.527,59
BIST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 20°C

Yemekten Sonra Karnın Üst Tarafında Ağrı Meydana G…

10.09.2021
A+
A-

Birçok kişi yemek yedikten sonra karnının sağ üst köşesinde bir ağrı hisseder. Bu ağrılar çoğunlukla ciddi bir durum oluşturmazken, bazı durumlarda safra kesesi taşı habercisi olabilir.

Karın ağrısı durumu hemen hemen hepimizin başına gelmiştir. Oldukça rahatsız edici bir his oluşturan karın ağrısının, sanıldığının üzerine bazı ciddi nedenleri olabilir. Özellikle, yemek yedikten sonra karnın sağ üst bölgesinde meydana gelen bir ağrı hissediyorsanız, beklemeden doktora başvurmakta fayda var. Çünkü safra kesesi taşı sorunuyla karşı karşıya kalmış olabilirsiniz. 

KARINDA MEYDANA GELEN AĞRI SAFRA KESESİ TAŞI HABERCİSİ OLABİLİR

Özellikle yemek yedikten sonra karnın üst bölgesinde meydana gelen ağrının safra kesesi taşı belirtisi olmasının ve safra kesesi taşlarının kanala kaçma ihtimalinin oldukça tehlikeli olduğuna dikkat çeken söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Alper Yurci, ‘Taşların düşmesi, karın ağrısı ve safranın akışındaki tıkanıklığa bağlı sarılık veya iltihap oluşumuna neden olmaktadır. Özellikle safra yolundan gelen taşlar pankreas kanalını da etkileyerek, yaşamı tehdit edici pankreas bezi iltihaplanmasına yol açmaktadır’ uyarısında bulundu. 

ERCP YÖNTEMİ İLE HEM TANI, HEM TEDAVİ

Birçok kişinin hafife aldığı ancak safra kesesindeki taşların çok ciddi sorunlara neden olabileceğini belirten Yurci, bu durumun teşhisi için çoğu zaman tipik muayene yapıldığını belirtti. Ancak bazı durumlarda daha detaylı incelemelerin gerekli olduğuna değinen Yurci, ‘Kesin teşhis için kan, idrar, gaita tetkikleri ve ultrasonografi (US) yapılmalıdır. Bu tetkikler sayesinde kesin teşhise ulaşılmaktadır. Teşhis konusunda sonuca ulaşılamıyorsa bilgisayarlı tomografi, MR gibi diğer görüntüleme yöntemlerine başvurulabilir. Ayrıca safra kanalında bulunan taşlar için ERCP denilen endoskopik girişim hem tanı hem de tedavide kullanılmaktadır. Taşlar, safra kesesinde oluşup, safra yoluna doğru ilerleyebilir ya da safra yolunda oluşabilir’ şeklinde konuştu. 

SAFRADAKİ BÜYÜK TAŞLARIN KIRILMASI GEREKEBİLİR

Safra kesesi alındıktan yıllar sonra taş oluşumunun gerçekleşebildiğini dile getiren Yurci, ‘ERCP yani safra taşlarının endoskopik tedavisi, safra yolundaki taşların ameliyatsız ve girişimsel olarak çıkarılması işlemidir. Taş çıkarma işleminde, safra yolunun ağzını genişletmek için sfinkterotomi yapılmaktadır. Böylece taşlar, bu yöntemle bağırsağa çekilebilmektedir. Daha sonra bu taşlar ERCP yöntemi sayesinde kateter kullanılarak çıkarılmaktadır. Çok büyük taşların, safra yolu içerisindeyken kırılması gerekebilir’ dedi. 

HASTA KISA SÜREDE NORMAL HAYATINA DÖNEBİLİR

Safra taşı operasyonu yani ERCP sonrası hastanın dinlenme odasına alındığını ve bazı gaz problemlerinin meydana gelebileceğini belirten Yurci, bu operasyon sonrası iyileşme sürecinin oldukça hızlı olduğunu da belirtti. 

ÇİKOLATA VE YUMURTA ÖNERİLMİYOR

Safra kesesinde assemptomatik yani sessiz taşı olanların kilo almaması öneriliyor. Safra içeriğinin, kolesterol yönünden zengin olmaması için gün içerisinde yeterince sıvı tüketilmeli; aşırı yağlı yiyecekler, çikolata ve yumurtadan uzak durulmalı. Safra kesesinde taşı olanlar diyetlerine ve günlük yaşam tarzına dikkat etmeli ve taş tespit edildiğinde zaman kaybetmeden doktora başvurmalı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.