DOLAR 32,3906
EURO 34,7999
ALTIN 2.401,07
BIST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 23°C

Yağ bezeleri niçin olur, yağ bezeleri nasıl geçer? – Yağ bezelerinden nasıl kurtuluruz?

09.06.2020
A+
A-

Yağ bezeleri herhangi bir tehlike teşkil etmeyen deri aşağıda çıkan insancıl kistler olarak bilinmektedir. Genelde 15 ve 20’li yaşlardan sonra görülmeye başlayan yağ bezeleri niçin olur , yağ bezesi nasıl geçer gibi soruların cevapları epeyce merak ediliyor. Yağ bezeleri vücudun herhangi bir uygun meydana gelebilmektedir. Yağ bezeleri ile alakalı bütün meçhul soruların cevaplarını Prof.Dr. Engin Sezer cevaplıyor;

İşte “Yağ bezesi neden olur?” sorusunun cevabı ve yağ bezesi ile alakalı bütün bilinmeyenler…

 

Vücudumuzun herhangi bir bölgesinde yağ bezesinin oluşması sağlık sorunlarına işaret eder mi? İşaret ediyorsa bu hastalıklar hangileridir?

Daha ender olarak karşımıza çıkan ve genelde baştan savma sınırların izlendiği deriden şişmiş sarımtırak renkte oluşumlar (sebase adenom ve karsinom), Muir-Torre sendromu olarak adlandırılan ve kalın bağırsak kanserinin eşlik ettiği bir klinik tabloya rastlamaktayız. Bu noktada dermatolojik tetkik ve gerekli görüldüğü durumda biyopsi alınarak ve görüntüleme teknikleriyle tanıyı netleştirmek mümkündür.

Yağ bezelerinin kansere dönüşebilme ihtimali var mıdır?

Yaz bezelerinde kansere dönüşüm beklenmemekle birlikte, özellikle göz civarda düzensiz sarımsı renkte bir kabarıklığın bulunduğu durumda sebase karsinom adı bahşedilen derinin bir yağ bezi kanserini düşünmek gereklidir.

Yüzdeki yağ bezeleri nasıl değil edilir, Hangi tedavi yöntemleri uygulanmalıdır?

Milium kisti adı bahşedilen oluşumlarda lazer, elektokoter veya şırınga ucuyla açık sözlülük oluşturularak oluşumlar temizlenebilir. Ksantelazma oluşumlarında ise görüş ayrıntılarıyla ortadan kaldırılamamakla birlikte fraksiyonel lazer veya cerrahi yöntemle minimize edilebilir. Yaşla ortaya meydana çıkan yağ bezi büyümelerinde fotodinamik çare (ilaç uygulaması sonrası ışık tedavisi) ya da kriyoterapi (dondurularak çare) seçenekleri yer alır. Yağ bezi kanserlerinin ise cerrahi tedavisi gereklidir.

Yağ bezeleri neden olur, yağ bezeleri nasıl geçer - Yağ bezelerinden nasıl kurtuluruz

Göz çevresindeki yağ bezelerinin oluşma nedenleri nelerdir?

Göz etrafı ve yüzde yağ bezeleri oluşumunda ayrı etkenler rol alabilmektedir. Bunlar aralarında en sık gördüğümüz milium kistleri adı verilen 1-2 mm çaplarında yarım küre görünümündeki inci renkli-sarımsı kabarıklıklar genelde yapısal olarak ya da yoğun kapatıcı ve merhemlerin kullanılmasıyla ortaya çıkmaktadır. Ksantelazma adı verilen göz kapaklarında gördüğümüz yüzeyleri düz ve daha büyük çaptaki oluşumlar ise genelde yapısal olarak karşımıza çıkmakla birlikte ailevi kolesterol yüksekliğine eşlik edebilmektedir. Senil sebase hiperplazi adı bahşedilen yağ bezlerinde büyümenin etmen olduğu orta hatta ufak çöküntülerin izlendiği sarımsı renkteki oluşumlarda ise yaş faktörü rol olmakta ve çoğunlukla ileri yaşlarda karşımıza çıkmaktadır.

Yağ bezelerini zorlamak sakıncalı mıdır?

Yağ bezelerini Sıkma yöntemi başlıca etkili olmadığı gibi dokuda tahriş ve cilt enfeksiyonuna neden olabilmektedir.

Yüzdeki yağ bezeleri için doğal birkaç tanımlama önerebilir misiniz?

demin bahsedilen yağ bezi hastalıklarıyla ilgili literatürde homeopatik tıpla (bitki kökenli tedavi) ilgili veri yer almamaktadır. 

Serpil Dokurel / PembeNar.com

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.