DOLAR 32,2917
EURO 34,6648
ALTIN 2.404,28
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 22°C

Uyku Apnesi Ölüme Neden Olabilir

11.09.2020
A+
A-

Uykunun kişinin işitsel ya da diğer uyarılarla uyanabileceği bir bilinçsizlik durumu olduğunu belirten uzmanlar, insan ömrünün üçte birinin uykuda geçtiğini söyledi. Günlük aktiviteleri yerine getirirken harcanan enerjiyi geri kazanmak için uykunun önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Başak Burgazlıoğlu, ‘Konuşma, hafıza ve esnek düşünmeyle ilgili değerlerin normal ölçülerde seyretmesi için uykuya ihtiyaç vardır. Yani, uyku beyin gelişimi üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Şayet uyku düzeni oluşmazsa, unutkanlık, dalgınlık, kendini rahatsız hissetmek, konsantrasyon bozukluğu, odaklanmada zorluk, duygu durum bozukluğu ve fiziksel bozukluk gözlenebilir.

Uyku apnesi üst solunum yolunun açık kalmasını sağlayan kaslarda gevşeme ile başlar. Dil kökü, yumuşak damağın veya aşırı büyümüş bademciklerin hava yolunu tıkaması sonucunda en az 10 saniye nefes alınamaz. Solunum çabası sürse de, bir süre sonra daha da artan bu çaba beyni uyarır ve hava yolu açılır. Solunumu durana kadar horlayan kişi, gürültülü bir homurdanma ile yeniden nefes almaya ve horlamaya devam eder’ şeklinde konuştu.

UYKU APNESİ BELİRTİLERİ

Uyku apnesinin belirtileri arasında horlama, tanıklı apne, gündüz aşırı uyku hali bulunduğunu belirten Burgazlıoğlu, ‘Bunların haricinde sabah baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk, baş ve boyunda terlemedir. Bundan kurtulmak için kilo verilmesinin ve KBB muayenesi çok önemlidir. Orta ve ağır olgularda CPAP, hafif olgularda ise cerrahi ve ağız içi araç uygun tedavi yöntemleri uygulanmaktadır’ diye konuştu.

İLİşKİLİ HABERLER Uykusuzluğu Kulak Masajı İle Geçirin!

Uykusuzluğu Kulak Masajı İle Geçirin!

Uykuda Diş Gıcırdatma Nedenleri

Uykuda Diş Gıcırdatma Nedenleri

Huzursuz Bacak Sendromu Uykuyu Etkiliyor

Huzursuz Bacak Sendromu Uykuyu Etkiliyor

Uyku Kalitesini Artıran Besinler

Uyku Kalitesini Artıran Besinler

İLİşKİLİ GALERİLER Uykusuzluğun Sebepleri Nelerdir?

Uykusuzluğun Sebepleri Nelerdir?

Az Uykuyla Verimli Bir Gün Nasıl Geçirilir?

Az Uykuyla Verimli Bir Gün Nasıl Geçirilir?

Bu Doğal Yağlar Uyku Kalitesini Arttırıyor

Bu Doğal Yağlar Uyku Kalitesini Arttırıyor

Uykuya Dalmanızı Kolaylaştıracak Aromatik Yağlar

Uykuya Dalmanızı Kolaylaştıracak Aromatik Yağlar

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.