DOLAR 32,3395
EURO 34,8487
ALTIN 2.389,59
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C

Türkiye’de deprem tehlikesi büyüyen bölgeler! Türkiye’de zelzele tehlikesi çoğalan bölgeler, Yüksek Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan göre…

16.06.2020
A+
A-

Doğu Anadolu fay kırığının Kuzey Anadolu fay kırığı ile birleştiğini dile getiren Ercan’ın konuşmasındaki kritik başlıklar şu şekilde;

 – Burada önemli olan yerlerden Niksar, Reşadiye, Amasya ve Merzifon’a uyarı.

 – Sakarya çukuru, Kaynaşlı, Düzce, Adapazarı, Akyazı ve İznik bölgeleri gelecek 10 yılda zelzele duyarlılığı yüksek alanlar.

 – Marmara’nın güneyinde Bandırma, Gönen doğrultusu, Balıkesir ve Sındırgı arası gergin.

 – Bilhassa Kültürlü-Büyük Menderes çukurunun bulunduğu Denizli’den başlayıp Nazilli, Açık Fikirli, Kuşadası, Söke, Simav ve Sisam Adası’nın bulunduğu kesim gergin.

 – Güney Ege yayı olarak aldığımız Dalma Batma kuşağının Girit, Rodos, Fethiye, Finike, Kaş ve Marmaris kesiminde gerginlik birikimi var. Ege sularında son bir yıldır bu gerginlik Ege’nin doğusuna içten kayma eğiliminde.

 – Çameli’nin bulunduğu kesimden Burdur, Isparta büklümü Beyşehir, Afyonkarahisar’ı çekince altına sokacak nitelikte. Diğer bir bölüm ise Hatay, İskenderun, Antakya, Ölüdeniz kırığı çok uzun süredir geriliyor.

 – Çukurova’nın bulunduğu kesimde Osmaniye, Adana ve Ceyhan uzun süredir bir deprem üretmiyor.

Türkiye’de depreme karşısında en tehlikesiz yerler neresi?

Gürcistan ve Artvin’den başlayarak Bulgaristan sınırına kadar Karadeniz kıyılarının çok güvenli olduğunu da hatırlatan Ercan diğer güvenli yerleri şu şekilde açıkladı: Kilis, Şırnak, Diyarbakır’ın güney kesimleri. Yozgat ve Sivas’ın orta kesimleri, Ankara, Konya, Karaman ve Niğde dolayları ile Trakya’nın kuzey kesimi.

Deprem tehlikesi gelişen bölgelerden birinde yaşıyor musunuz? Depreme aleyhinde ne tür önlemler alıyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyoruz..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.