DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Tüketici alışkanlıklarının e-ticaret sektöründeki değişimi Her geçen sene tüketici alışkanlıkları değişiyor. Bu da her sektörde olduğu gibi e-ticaret sektörüne …

23.04.2020
A+
A-

Yeni alışılagelmiş düzende alıcı alışkanlıkları önceki düzende de olduğu gibi “anlık ihtiyaçlar”, “kısa vadeli ihtiyaçlar” ve “uzun vadeli ihtiyaçlar” olarak bölümlere ayırabiliriz. Oysa önceki uyum yerine bu ihtiyaçlar arasında bir takım farklılıklar oluştu. Mesela, vaktiyle araba aramaları anlık veya kısa vadeli ihtiyaç olarak görülürken şu lahza uzun vadeli gereklilik olarak ifade edilmekte ve arama hacimleri düşüş göstermekte.

Bankaların yeni alışılagelmiş düzenden nasıl etkilendiğini şimdilik çok net bilemiyoruz fakat tüketiciler parasal durumlarını korumak nedeniyle kredi arayışlarını ciddi oranda artırmış görünüyor. Aşağıdaki popülerlik verilerine bakacak olursak bankaların reklam çalışmalarında gereksinim kredileri türündeki anahtar kelimelere tartma vermeleri gerektiği açıkça anlaşılıyor. Içten bir taktik ile bu anahtar kelimeden önemli değişim alınabilir.

Tüketicilerin ev hayatına yoğunlaşması ile birlikte yeme içme alışkanlıklarında da önemli şansın dönmesi oldu. Bir fazla tüketici ekmek ya da güya hamur işi ürünleri dıştan elde etmek yerine evinde yapmaya başladı. Sosyal mesafeyi korumak adına mesajlar veren ünlüler de sosyal paylaşım sitelerindeki hesaplarından ekmek yapımı gibi tarifler vermeye başlayınca Google aramalarında “ekmek yapımı” anahtar kelimesi aniden popülerlik kazandı.

“Ekmek Yapımı” anahtar kelimesi şu lahza Google’da epey kıymetli. E-Ticaret firmalarının ekmek yapma makinası adı altında rekabete girdikleri bu anahtar kelimeye dürüst stratejiler kurgulayarak galibiyet sağlayabilirler. Ama şunu da açıkça belirtmek gerekir, evinde ekmek yapmak isteyen kullanıcılara sunulan tariflerin büyük bir bölümünde ekmek yapma makinası kullanılmıyor. Dolayısıyla bu anahtar kelimede rekabete girerken mutasyon sağlamayacak tıklamaları da düşünmeniz zorunlu.

Kişisel bakım ürünleri de yeni adi düzenden nasibini alanlardan. Tıraş makinası kelimesi son zamanlarda oldukça popüler. Bu cins bir ürün satan siteler için reklama azıcık para harcamanın zamanı geldi diye düşünüyorum.

Peki Youtube’da koşul nasıl? İçerik üreticileri için de bazı değişiklikler var gibi görünüyor. Son günlerde evde yemek yemek yapımı konusundaki Youtube aramaları da ciddi büyüme göstermiş durumda. Bir çok içerik üreticisi rutinin dışına çıkıp kendi yemek yemek deneyimlerini paylaşmaya başladı. Türkiye özelinde bilhassa “lahmacun”aramalarında gözle görülür bir çoğalma var.

Mevcut durumda Youtube platformuna içerik üreten kişiler için yemek tarifi ve çalışma videoları uygun bir içerikmiş gibi görünüyor. Muhakkak her içerik üreticisi kendi kasıt kitlesine uygun bir şekilde imal yapması gerekir.

E-ticaret gibi sektörlerde başarılı olmanın en önemli şartı alıcı alışkanlıklarını bilmek ve ölçmektir. Tıklama başına yüksek tutarı vererek en üstteki sıralarda yer alan bir e-ticaret sitesine sahip olabilirsiniz ama müşterinizin alışkanlıklarından haberiniz yahut sizin yarınız kadar maliyete benzer satışı yapan bir fazla rakibiniz olacaktır. Önceki satın alma geçmişi ile ileriye yönelik ön görüler sunarak satın alma kararı belirlemek üzere olan tüketicileri etkileyebilirsiniz.

Tüketicilerin bir sonraki hamlesini anlayabilmek için trends.google.com gibi çeşitli araçlar kullanmanızı öneririm. Arama motorlarındaki arama hacimleri stratejinizi belirlemenizde mükemmel bir yol gösterici olacaktır.  Hem Google Ads panelindeki Anahtar Kelime Planlayıcı ile de rekabet etmek istediğiniz anahtar kelimelerin değerlerini öğrenme şansınız oluyor. Bu Nedenle bütçenizi de içten planlayabilirsiniz.

Berkun Meral
Twitter

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.