DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Topuk Dikeni Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Topuk dikeni, topuğun altında hissedilen keskin ağrıya sebep olan bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık genellikle ayak tabanındaki bağ dokusunun zorlanması sonucu oluşur. Topuk dikeni tedavisi için doktor kontrolü ve uygun tedaviler önemlidir.

11.05.2024
A+
A-

Topuk Dikeni Nedir?

Topuk Dikeni Nedir?

Topuk dikeni, topuk kemiği ile taban çukuru arasında oluşan kemik birikimidir. Genellikle topuğun önünde başlar ve ayağın diğer kısımlarını da etkileyebilir. Bu kalsiyum birikimi genellikle küçük boyutlarda olup, çıplak gözle görülmeyebilir ve tıp literatüründe osteofit olarak bilinir. Uzun süreli kas ve bağ dokusundaki gerginlik sonucunda ortaya çıkar.

Topuk Dikeni Neden Olur?

Topuk dikeninin oluşumunda etkili olan faktörler şunlardır:

  • Yürüyüş anormallikleri
  • Sert zeminlerde tempolu yürüyüş veya koşu
  • Uyumsuz veya kötü giyilmiş ayakkabılar
  • Aşırı kilo ve obezite

Topuk Dikeninin Belirtileri

Topuk dikeni belirtileri genellikle topuğun ön kısmında iltihap belirtileri olan ağrı, şişlik ve ısı artışı şeklinde ortaya çıkar. Ancak her topuk ağrısı topuk dikeni kaynaklı olmayabilir.

Topuk Dikeni Tedavisi

Topuk Dikeni Tedavisi

Topuk dikeninin tedavisinde aşağıdaki doğal yöntemler denenebilir:

  • Epsom tuzu banyosu
  • Esansiyel yağlarla masaj
  • Elma sirkesi uygulaması
  • Karbonat ile masaj

Not: Topuk dikeninden muzdarip olanlar, kesin bir teşhis ve tedavi için mutlaka bir uzmana danışmalıdır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.