DOLAR 32,2230
EURO 34,7397
ALTIN 2.448,68
BIST 10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cts 20°C
Paz 18°C
Pts 20°C
Sal 21°C

Mide Yanması

21.08.2020
A+
A-

Midede geçirilebilecek en güç sorunlardan biri olan mide yanması sorunu, üst karın bölgesinde özellikle yemek yedikten sonra biriken his ile kişilerde şiddetli ağrılarla ya da hafif seyreden ağrılarla yaşanan sorundur. Mide yanması sorunu şu şekilde tanımlamak ve açıklamak mümkündür:

MİDE YANMASI SORUNU

Sıklıkla görülen bir mide hastalığı olan mide yanması sorunu, üst karın kısmında, üst karın boşluğunda, yemek borusu üzerinde ve içinde hissedilen yanma, ağrı duyma şikayetidir. Özellikle yemek yedikten sonra yaşanan bu rahatsızlığın temelinde birçok neden yatabilmektedir. Ancak tek bir neden bulunmadığı gibi, en belirgin nedeni de bilinmemektedir. Bu tür mide sorunları geneli itibariyle, yanlış beslenme, hatalı hareket etme gibi faktörlerden doğmaktadır.

MİDE YANMASI SORUNU NEDENLERİ NELERDİR?

Fazla sıcak besinler tüketme, aşırı yağlı gıdalarla gün içinde fazla ilgilenme ya da çok baharat ve salça içeren gıdalar tüketme gibi faktörlerden doğan mide yanması sorununun en temel sebebi hatalı beslenmenin mideyi aşındırmasıdır. Bu tür hastalıklara sebep veren ve insanların kendin midesine yaptığı en büyük temel hatalardan olan, ekşi, acı, fazla baharatlı besinlerin tüketilmesi durumu, bu mide rahatsızlığında da karşımıza çıkan temel sebepler arasında yer almaktadır. Aynı zamanda yemek yenilirken çok fazla hızlı olunması durumunda da mide yeteri kadar hareket edemeyerek aşınarak mide yanması hissinde bulunacaktır. Aşırı asitli gıdaların gün içinde fazla tüketilmesi ve yine mide yanması sorunu için yeterli sebepler arasındadır.  Aynı zamanda, gastroözofageal reflü, gastrit, H.pylori enfeksiyonu, gün içinde fazla ilaç kullanımı ve belirli gıdalara karşı hassasiyet de bu sorunun nedenleri arasında bulunmaktadır.

MİDE YANMASI SORUNUNUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Mide yanması sorununun en önemli belirtisi mide bölgesinde görülen hassasiyet hissidir. Özellikle yemek borusu çevresi ve üst karın bölgesinde hissedilen hassasiyet, mide üzerinde ve karın bölgesinde baskın bir yanma hissi bırakma özelliğine sahip olabilmektedir. Karın bölgesinde şiddetli ağrıların yaşanması ve sıklıkla belirli bölgelere kramp girmesi durumu da mide sorunlarının temel belirtileri arasında yer almaktadır. Aynı zamanda, mideye zarar veren gıdalar sürekli tüketildiğinde yine bu sorun yaşanabilecektir. Hızlı şekilde yemek yeme ve mide bölgesine giren kramplar bu hastalığın belirtilerindendir.

MİDE YANMASI SORUNU NASIL GİDERİLİR?

Bilmelisiniz ki, bu tür mide sorunlarının temel nedenleri kişiden kişiye farklılık gösterdiği ve asıl sebebi belli olmadığı için, yalnızca bir ilaç ile tedavi edebilmek mümkün değildir.  Eğer kalıcı bir çözüm istiyorsanız veyahut bulduğunuz çözümü sürekliliğe kavuşturmak istiyorsanız, yediğiniz yemeklere ve yediğiniz yemeği nasıl yediğinize çok fazla dikkat etmek zorundasınız. Mide yanması sorununu çözebilmek istiyorsanız dengeli beslenmeyi alışkanlık haline getirmek zorundasınız, aynı zamanda hazır gıdalardan uzak durmalı ve sigara, puro, pipo ve alkol tüketiminde bulunmamaya dikkat etmelisiniz. Yediğiniz yemeklerde salça ve baharat miktarını da kontrol edip bu rahatsızlığın önüne geçme şansını yakalayabilirsiniz. Bu tür sorunun çözümlerinin düzenli beslenmek olduğunu unutmamalı ve dengeli, düzenli beslenmek için çaba sarf ederek gün içinde fazla ilaç tüketiminde bulunmamalısınız.

İLİşKİLİ HABERLER Mide Yanması İçin Ne Yenmeli?

Mide Yanması İçin Ne Yenmeli?

Mide Şişkinliği

Mide Şişkinliği

İLİşKİLİ GALERİLER Rapçi Fuat Ergin Mide Ameliyatıyla 63 Kilo Verdi

Rapçi Fuat Ergin Mide Ameliyatıyla 63 Kilo Verdi

Midesine Düşkün Olanların Mutlaka Gitmesi Gereken 5 Şehir!

Midesine Düşkün Olanların Mutlaka Gitmesi Gereken 5 Şehir!

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.