DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 19°C

Tesla batarya ömrünü 4 kat artıracak!

23.09.2019
A+
A-

Günümüzde batarya teknolojisi ne yazık ki diğer teknolojik gelişmeleri yakalayamıyor. Drone, telefon, akıllı saat gibi cihazların batarya ömürleri yoğun kullanımda ortalama 3 yıl ile sınırlanıyor. Benzer sorunlar elektrikli araç için de geçerli olduğu için birçok şirket bu konuya çözüm bulmak için çalışmalarına devam ediyor. Yakın zamanda yayınlanan bir makale ile araştırmacıların bu sorunu çözdüğü belirtildi.

Elektrikli araç sektöründe yapılanlardan biri de elektrik motorunun yüksek akım çekerek bataryaya zarar vermesini engellemek. Bu sayede bataryaların ortalama ömürlerini arttıran şirketler artık bu sorun ile uğraşmak zorunda kalmayacak.  Elektrokimya Derneği tarafından yayınlanan makalede Dalhousie Üniversitesi araştırmacılarının 1.5 milyon km batarya ömrü ve 4.000‘den fazla şarj döngüsü sunan yeni Lityum İyon pil teknolojisi üzerinde çalıştıkları belirtildi. Otomobil kullanıcıları genellikle araçlarını 1.5 milyon km olmadan değiştiriyor ancak bu yeni teknoloji ticari iş yapan elektrikli araç sahiplerini sevindirecek gibi duruyor.

Şirketler genellikle bataryalarının ömürlerini ne tür işlemlerle ve kimyasal yapılarının ne olduğunu sır gibi saklar. 2016 yılından beri araştırmalarına Tesla şirketi ile devam eden ekip, milyonlarca km batarya ömrü sunan elektrikli araç için sonuca yaklaştılar. Yapay Grafit içeren bu teknoloji yüksek akım konusunda daha dayanıklı olabilmesi için Lityum, Nikel, Manganez, Kobalt gibi elementler içeriyor. Bu konuda detaylı makale yayınlayan araştırmacıların ve Tesla şirketinin asıl amacı batarya teknolojisinde yeni bir ölçüt oluşturmak. Daha önce de belirttiğimiz gibi bu tarz teknolojilerde rakip şirketlerin öne geçmesini önlemek amacı ile firmalar herhangi bir paylaşımda bulunmaz. Ancak Tesla şirketi makale yayınlandıktan birkaç gün sonra aynı elementlere sahip yeni bir batarya teknolojisi için patent aldı. Bu sayede benzer şekilde üretim gerçekleşmesini engelleyen Elon Musk hem yeni teknolojinin tanınıtımını yaptı hem de diğer şirketler için yeni bir ölçüt mekanizması kazandırdı.

Tesla şirketinin yeni Lityum İyon teknolojisi hakkında tüm detaylar bilinmemek ile birlikte projede çalışan eski araştırmacılar batarya teknolojisinin bu denli iyi bir performans sergilemesinin büyük şans olduğunu belirtti. Yeni bataryaların ne zaman üretilmeye başlanacağı hakkında herhangi bir bilgi yok ancak Elon Musk batarya teknolojisini tanıttığında birçok insanın takdirini ve beğenisini kazanacağa benziyor. Batarya teknolojisi ile ilgili araştırma makalesine buradan ulaşabilirsiniz

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.