DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C

Bulut Bilişim Nedir? Türleri Nelerdir, Nasıl Avantajlar Sunar?

01.02.2023
A+
A-

?bn=60891775;1x1inv=1;srctype=3;ord=[timÇevrim içi dünyada güvenli bir şekilde faaliyet göstermek ve kullanıcılara en hızlı ve kolay şekilde hizmet vermek işletmeler açısından bulut bilişim altyapısı büyük önem taşıyor.

Peki, her sektörden şirketlerin kullandığı teknolojilerden olan bulut bilişim nedir? Gelin, günümüzde kullanmakta olduğumuz bir çok uygulama ve hizmetin altında yatan teknolojiye yakından bakalım.

Bulut Bilişim nedir?

bulut bilişim

Bulut bilişim teknolojiler, iş yükünü ve karmaşık altyapıları daha etkin bir şekilde yönetmeyi basitleştirmek amacıyla kullanılan bir bilgi teknolojileri altyapısı çözümüdür. İnternet üzerinden erişilebilen veri tabanlarını ve yazılımları barındıran bir sunucular topluluğu olarak da özetlenebilir.

Bu sunucular dünyanın her yerindeki veri merkezlerinde barındırılıyor olabilir. Bulut bilişim sayesinde işletmeler, iş yüklerini ve kritik bilgilerini sakladıkları sunucuların bakımı ve yönetimi gibi görevleri gerçekleştirme ihtiyacını uzman bir teknoloji firmasına bırakabilir.

Firmalar Bulut Bilişim Altyapısını neden tercih ediyor?

bulut bilişim

Bulut bilişimin sağladığı ileri sanallaştırma teknolojileri, her geçen gün hızla büyüyen işletmelerin verimlilik, esneklik ve ölçeklenebilirlik gibi birçok altyapı yeteneği kazandırmaktadır. Bulut bilişim, her ölçekteki işletmenin ilk yatırım maliyetlerine ve diğer işletim giderlere katlanmadan, en son teknolojiye sahip altyapıları, öngörülebilir maliyetlerle kullanmasını sağlar. Bulut Teknolojileri sayesinde işletmeler geleneksel sistem odaları yatırımlarından kurtulur, artık artan ya da azalan iş hacimlerine paralel sürekli yatırım yapmak zorunda kalmaz.

Peki, Bulut Bilişim Altyapısı nasıl çalışır?

bulut bilişim

Bulut Bilişim, tıpkı internetteki her bir sistem gibi temelde iki arayüzde çalışıyor. Sistem, ön uç ve arka uç üzerinde, birbirine bağımlı şekilde çalışıyor. Sistemin ön ucu, bir arayüz üzerinden firmaların bulutta depolanan verilere ulaşmasını sağlıyor.

Bulut bilişimin arka ucuysa tüm sistemin çalıştığı yer oluyor. Arka uç, sistemin verilerin ve bilgilerin depolanmasına izin veren altyapısıdır. Bu tarafta bir bulut bilişim sisteminin merkezi sunucuları, veri tabanları ve bilgisayarları bulunur.

Bulut bilişim ve bu sisteme bağlanan cihazlar arasındaki bağlantılar, ara yazılım sayesinde gerçekleşiyor. Vodafone Business gibi bulut altyapısı sağlayıcıları, güvenliği etkileyen risklere karşı verileri birden çok kopya halinde saklıyor.

Bulut Bilişim’in avantajları nedir?

bulut bilişim

Yüksek ilk yatırım maliyetlerinden tasarruf Kullandığın kadar öde Yönetilen hizmetler uzmanlığı İş yüklerinin ve kritik bilgilerin güvenliği Farklı teknolojilere ihtiyaç duyduğunuz an ulaşmanızı sağlayan hız İhtiyaçlarınıza göre kaynaklarınızı düzenlemenizi sağlayan esneklik Dakikalar içinde küresel çapa ulaşmanızı sağlayan ölçekleme

Bulut Bilişim türleri neler?

Genel Bulut (Public Cloud)

Genel bulut (Public cloud) ile kullanıma hazır yazılım uygulamalarından, eksiksiz kurumsal düzeyde altyapılara ve geliştirmeye kadar her türlü bilgi işlem kaynağından ölçeklenebilirlik ve esneklik kullanım sağlar.

Özel Bulut (Private Cloud)

Özel bulut (Private cloud) ile bilgi işlem kaynakları yalnızca bir işletme veya kuruluştaki kullanıcılar tarafından kullanılır. İşletmeler özel donanım aracılığıyla diğerlerinden tamamen izole edilerek maksimum altyapı güvenliği ve denetimi sağlar.

Hibrit Bulut (Hybrid Cloud)

Hibrit bulut (hybrid cloud), şirket içi özel bulut ve genel bulut hizmetlerinin bir kombinasyonundan oluşan bir bulut ortamını ifade eder. İşletmeler, uyumluluk ve güvenlik gereksinimlerine göre hangi verilerin özel bir bulutta barındırılması gerektiğini seçebilir.

Size en uygun olan bulut hizmetini arıyorsanız, Vodafone’un Bulut Bilişim ürünlerine göz atmak için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.

#işbirliği

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.