Tekirdağ’da Hasat Öncesi Pestisit Denetimleri ve Kalıntı Analizleri
Tekirdağ’da hasat öncesi pestisit denetimleri ve kalıntı analizleriyle güvenli gıda için güvenilir sonuçlar ve mevzuata uygunluk sunuyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı koordinatörlüğünde yürütülen Bitki Sağlığı Programı kapsamında Tekirdağ’da hasat öncesi pestisit denetimleri hız kesmeden devam ediyor. Yaş meyve ve sebze gruplarından alınan numuneler, Bakanlık yetkilendirmesiyle gıda kontrol laboratuvarlarında kalıntı analizine tabi tutuluyor.
2012’den beri sürdürülen denetimler, ürünlere ruhsatlı etken maddeler kullanılıp kullanılmadığını, izin verilen Maksimum Rezidü Limiti (MRL) değerlerini aşıp aşmadığını ve ülkemizde yasaklı maddelerin bulunup bulunmadığını kontrol ediyor. Kalıntı saptanan ürünlerle ilgili olarak üreticilere cezai yaptırımlar uygulanıyor.
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri, üreticilerin cezai işlemlerle karşılaşmaması için bitki koruma ürünlerini doğru zaman ve dozda, etiket bilgisine uygun olarak kullanmalarını vurguluyor; ayrıca eğitim ve bilgilendirme çalışmaları aralıksız sürüyor. Üreticilerin bol, bereketli ve kalıntısız ürünler yetiştirmesi dilekleriyle denetimlere devam ediliyor.