DOLAR 32,3659
EURO 34,7153
ALTIN 2.400,57
BIST 10.173,90
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 21°C

Kayakçılar pistlerde “sonsuz kimyasallar” bırakıyor

Avusturya’da bir kayak merkezinde yapılan yeni bir araştırmaya göre kayak pistlerinde kayak cilasında yaygın olarak kullanılan 14 farklı kimyasal tespit edildi. Bu kimyasalların doğada parçalanması çok uzun zaman aldığı için halk arasında “sonsuz kimyasallar” olarak biliniyor.

25.01.2024
A+
A-

Bir araştırma, kayakçıların kayak pistlerinde karda “sonsuza kadar kaybolmayan kimyasal madde” bıraktığını ortaya çıkardı.

Endüstriyel işlemlerde, yangın söndürme köpüklerinde ve tüketici ürünlerinde yaygın olarak kullanılan 10 bin kadar insan yapımı kimyasal, doğadaki kalıcılıkları nedeniyle halk arasında “sonsuz kimyasallar” olarak biliniyor.

Bu kimyasallardan bazıları kanser, tiroid hastalıkları ve bağışıklık sistemi ve doğurganlık sorunlarının yanı sıra anne karnındaki çocuklarda gelişimsel kusurlarla ilişkilendiriliyor.

Araştırma, kayak balmumunda yaygın olarak kullanılan 14 farklı türde kimyasalın Avusturya Alpleri’ndeki aile kayak merkezlerindeki topraklarda çok daha yüksek seviyelerde bulunduğunu ortaya çıkardı.

Bu kimyasallara kalıcı kimyasallar deniyor çünkü parçalanmaları için yüzlerce yıl geçmesi gerekiyor.

YERALTI SULARINA KARIŞABİLİR

Bu nedenle kimyasallar doğada birikebilir veya yeraltı suyu sistemleri de dahil olmak üzere daha geniş bir çevreye yayılabilir. Bu da asıl endişe kaynağını oluşturuyor.

Kayakçılar balmumunu kayaklarının altını daha kaygan hale getirmek ve böylece pistten daha hızlı inmek için kullanıyor.

Bu zararlı kimyasalları içeren kayak mumu, toksisite olasılığı nedeniyle yakın zamanda bazı önde gelen tatil yerlerinde ve profesyonel yarışlarda yasaklandı.

İlk kez 1940’lı yıllarda kullanılmaya başlanan kimyasallar çevrede o kadar yaygınlaştı ki, İngiltere genelinde içme suyunda, Hollanda’da ise denizde bulundu.

Dünyanın dört bir yanındaki bilim insanları ve çevreciler doğada parçalanmasının çok uzun sürmesi ve ne kadar zehirli olabileceğine dair korkular nedeniyle bu kimyasalların kullanımına genel bir yasak getirilmesi için baskı yapıyor.

NTV

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.