DOLAR 32,2039
EURO 35,0603
ALTIN 2.471,45
BIST 10.158,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 22°C
Cts 24°C
Paz 23°C

Ses Kısıklığı İçin Doğal Çözümler

15.10.2021
A+
A-

Ses kısıklığı hastalık değil bir belirtidir. Ses kısıklığına genel olarak üst solunum yolunda ortaya çıkan grip, nezle gibi enfeksiyonlar neden olmaktadır. Ses kısıklığına ne iyi gelir? Ses kısıklığına evde doğal çözüm? Detaylar haberimizde…

Ses kısıklığı hastalık değil bir belirtidir. Ses kısıklığına genel olarak üst solunum yolunda ortaya çıkan grip, nezle gibi enfeksiyonlar neden olmaktadır.

SES KISIKLIĞI NEDEN OLUR?

Ses kısıklığına neden olabilecek diğer yaygın sebepler şunlardır:

– Kafeinli ve alkollü içeceklerin tüketilmesi

– Asit reflü

– Sigara kullanımı

– Ses tellerini aşırı kullanmak

– Alerjiler

– Toksik maddelerin solunması

– Aşırı derecede öksürmek

– Gırtlakta bulunan ses kutusuna darbe almak

SES KISIKLIĞINA NE İYİ GELİR?

– Ilık tuzlu su ile gargara: Ses kısıklığı için ılık tuzlu su ile gargara yapmak olumlu sonuçlar yaratmaktadır. 1 su bardağı ılık suya yarım çay kaşığı tuz ilave edip gargara çözeltisi hazırlayın rahatlama hissedinceye dek boğaz gargarası yapın.

– Solunan havayı nemlendirmek: Nemli hava balgamın inceltilmesi ve boğazdaki tahrişin iyileşmesine katkı sağlar. Ilık su ile duş almak da boğazın nemlendirilmesine fayda sağlayarak ses kısıklığına çözüm sunar.

– Boğaz pastilleri kullanmak: Bal, limon, yeşil çay ya da ekinezya içeren pastiller ses kısıklığına çözüm sunar.

– Elma sirkesi içmek: Elma sirkesi antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Ses kısıklığını gidermek bir çay bardağı suya 1 çorba kaşığı elma sirkesi ve bir çay kaşığı bal ekleyin karışımı tüketin.

– Ballı papatya çayı tüketmek: Papatya çayı, bağışıklık sistemini güçlendiren antioksidanlar içermektedir. 

– Zencefil kökü: Zencefil ses kısıklığını gidermek için iyi bir çözümdür. Zencefil farklı şekillerde hazırlanarak kullanılabilmektedir.

SES KISIKLIĞI İÇİN NE YAPILMALI?

Ses kısıklığı için çözüm önerilerinde bulunan Op. Dr. Zeki Sezgin konuyla ilgili şunları kaydetti: ”Ses kısıklığının geçmesi için yapılacak en önemli iki şey ses tellerini dinlendirmek ve sigara kullanılıyorsa bırakmaktır. Ses tellerinde iltihabi reaksiyon geliştiğinde ses telleri şişer ve tahriş olur. Bu durumun iyileşmesi için zamana ihtiyaç vardır. Bu sebeple çok fazla konuşma veya bağırmayı gerektiren durumlardan kaçınmaya çalışmak gerekir. Bir toplantı veya bir grup önünde konuşmak durumunda kalırsanız ses yükseltici bir hoparlör veya başka bir aygıt kullanmayı deneyebilirsiniz. Şarkı söylemek gibi ses tellerini daha iltihaplı hale getiren aktivitelerden birkaç gün kaçınmak faydalı olur. Sesinizi olabildiğince az ve sizi doğal hissettiren bir seviyede kullanmanız iyi olacaktır.”

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.