DOLAR 32,2492
EURO 34,6845
ALTIN 2.397,66
BIST 10.247,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Per 18°C
Cum 16°C
Cts 20°C
Paz 20°C

Sedimantasyon Nedir?

03.07.2021
A+
A-

Sedimantasyon yüksekliği tedavisi, sedimantasyon yüksekliği belirtileri, sedimantasyon düşüklüğü nedenleri, sedimantasyon nasıl düşürülür gibi sıkça aratılan konuların tüm detaylarını haberimizde bir araya getirdik.

Yaygın olarak enfeksiyon hastalıklarında karşımıza çıkan sedimantasyon hakkında; Sedimantasyon yüksekliği tedavisi, sedimantasyon yüksekliği belirtileri, sedimantasyon düşüklüğü nedenleri, sedimantasyon nasıl düşürülür? Gibi en çok merak edilen soruların cevaplarını sizin için haberimizde bir araya getirdik. 

SEDİMANTASYON NEDİR?

Kanser ve bağışıklık sistemi hastalıklarında vücutta meydana gelen enfeksiyonu tespit etmek için kullanılan teste sedimantasyon denir. Sedimantasyon işlemi kırmızı kan hücrelerinin çökme hızını ölçer.

Sendimantasyon işlemi diğer uygulanan kan işlemiyle aynı şekilde uygulanır. Sedimantasyon miktarı bebeklerde, çocuklarda, yetişkin kadın ve erkeklerde farklılık gösterir.

SENDİMANTASYON YÜKSEKLİĞİ BELİRTİLERİ

Ciltte kızarıklık, ağrı, şişme

Eklem ağrısı

Baş ağrısı

Ciltte döküntü

Ateş

Boğaz ağrısı

Halsizlik

Vücutta iltihap

SENDİMANTASYON DÜŞÜKLÜĞÜ NEDENLERİ

-Polisitemi

-Orak hücre anemi

-Kalp yetmezliği

-Şeker yüksekliği

-Karaciğer hastalığı

-Düşük plazma proteini

-Hipofibrinojenemi

-Lökositoz

-Kronik lenfositik lösemi

-Pıhtılaşmış kan

SEDİMANTASYON NEDEN YÜKSELİR? 

Kan hücrelerin dış kısımları birbirlerine ters orantılıdır ve bu nedenle birbirlerini iterler ve bir araya gelmezler. Kan dolaşımında çeşitli hastalıklara bağlı artan protein miktarı bu hücrelerin dış kısmındaki elektriksel kuvvetleri nötralize ederek onların bir araya gelmesini kolaylaştırıcı etki gösterir ve sedimantasyonun yükselmesine neden olabilir.

Sedimantasyon değerinin yüksek olmasının altında yatan kanser gibi hastalıklar, otoimmün rahatsızlıklar veya çeşitli enfeksiyon durumları olabilir. Özellikle yüksek sedimantasyon değerlerine rağmen vücudun herhangi bir bölgesinde iltihaplanmaya dair diğer belirtilerin olmaması durumunda tümör durumundan şüphelenir. Bağışıklık sisteminde meydana gelen ve hücrelerde oluşan antikor üremesi gibi rahatsızlıklar otoimmün hastalıklar olarak tanımlanır. Normalden yüksek sedimantasyon sonuçlarına neden olabilecek birçok otoimmün hastalık mevcuttur:

-Sistemik lupus eritematozus

-Romatoid artrit gibi romatizmal hastalıklar

-Waldenström makroglobulinemisi

-Şakaklarda yer alan damarların iltihaplanmasını ifade eden temporal arterit

-Kas ve eklem ağrıları ile seyreden polimiyaljiya romatika 

-Pıhtılaşmada görev alan fibrinojen proteinin kan dolaşımında yükselmesini ifade eden hiperfibrinojenemi

-Alerjik veya nekrotizan vaskülit

-Kanser ve otoimmün hastalıklara ek olarak çeşitli bulaşıcı hastalıklar da sedimantasyon yüksekliği nedenleri arasında yer alır:

-Kemik enfeksiyonları

Kalp kasının etkilendiği miyokardit, kalbin dış dokusunun etkilendiği perikardit veya iç tabakası ile kapakçıkların etkilendiği endokardit gibi kalp enfeksiyonları

-Bakteri enfeksiyonlarını takiben oluşan romatizmal ateş

-Cilt enfeksiyonları

-Sistemik enfeksiyonlar 

-Tüberküloz

SEDİMANTASYON NASIL DÜŞÜRÜLÜR? 

-Sedimantasyon değerinin normalin üzerinde olduğu durumlarda, kişide ciddi bir hastalık belirtisi olabilir. Bu durumla karşılaşıldığında, uzmanlar sedimantasyon değerinin yüksek olduğu durumlarda bunun altında yatan nedeni araştırmaya başlar. 

-Altında yatan hastalık araştırıldıktan sonrasında ise doktorlar bu hastalığa yönelik bir tedavi planı oluşturur. Otoimmün hastalıklara bağlı iltihaplanma durumlarında hekimler nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar veya kortikosteroid tedavileri ile mevcut inflamasyonun kontrol altına alınmasını sağlarken bir yandan da antibiyotik ile tedavi sürecine başlayabilir. 

-Her ne kadar bu değer aşırı endişe verici durumlar oluşturmasa da, belirtisi olabileceği hastalıklar nedeniyle de dikkate alınmalıdır. Vücudunuzda iltihaplanma veya enfeksiyon durumlarına dair belirti ve bulguları tespit etmeniz halinde sağlık kuruluşlarına başvurarak uzman hekimlerden destek almanız önerilir.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.