DOLAR 32,5837
EURO 34,7934
ALTIN 2.507,59
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

Sahurda Bir Şey Yemeseniz Bile Dişlerinizi Fırçala…

27.04.2021
A+
A-

Hiç bir şey yemeseniz bile ağızdaki mikroorganizmaların oluştuğunu biliyor muydunuz? Sahurda diş fırçalamanın önemi nedir? Hiç bir şey yenmese bile dişler neden fırçalanmalı?

Hepimiz diş sağlığı için düzenli fırçalamanın önemini biliyoruz. Genelde bir şey yiyip içtikten sonra fırçalarız dişimizi. Peki hiç bir şey yenilmese bile dişlerin fırçalanması gerektiğini biliyor muydunuz? Peki sabah uyandığınızda dişlerinizi fırçalıyor musunuz? Sahurda diş temizliğine neden dikkat etmeliyiz?

Diş fırçalama yemeklerden sonra yapılan bir temizlik rutinidir. Ancak yemek yemeseniz bile dişler fırçalanmalıdır. Akıllarda şöyle bir algı oluşmuş olabilir; hiçbir şey yenmeyince dişlerin temiz olduğu.. Bu algı tamamen yanlış bir algıdır. Çünkü hiçbir şey yenmese bile ağızdaki mikroorganizmalar çoğalmaya devam eder. özellikle sabah kalktığımızda kahvaltıdan önce dişler fırçalanmalı. Özellikle oruç tutanlar uzun süre aç kalacağı için sahurda diş temizliğine daha fazla özen göstermeli.

Doç. Dr. Kemal Üstün, sahurda bir şey yenilmese bile ağızdaki mikroorganizmaların çoğalmaya devam ettiğine dikkati çekerek, “Bu yüzden dişler mutlaka fırçalanmalıdır.” dedi.

Üstün, ağız ve diş sağlığına ramazan ayında da önem vermek gerektiğini belirtti.

Oruçluyken uzun süre aç ve susuz kalındığına değinen Üstün, “Alacağımız birkaç önlemle ağız ve diş sağlığımızı koruyabiliriz. Çürüklerin, dişeti hastalıklarının ve ağızda oluşabilecek kokuların kaynağı ağız içerisinde bulunan mikroorganizmalardır. Bu yüzden iftardan ve sahurdan sonra dişlerimizi fırçalamamız ve diş ipi ya da ara yüz fırçasıyla dişlerin ara yüzeylerini temizlememiz gerekir.” diye konuştu.

“ASİTLİ İÇECEKLERİN VE RAFİNE GIDALARIN TÜKETİMİ AZALTILMALI”

Sadece dişlerin fırçalanmasının ağızdaki mikroorganizmaları yeteri kadar uzaklaştıramadığını vurgulayan Üstün, diş ipi ve ara yüz fırçasının mutlaka kullanılması gerektiğini bildirdi.

Üstün, ağız ve diş sağlığının önemine işaret ederek şöyle konuştu:

“Diş sağlığının korunması, çürüklerin ve ağız kokusunun önlenmesi için bazı hususlara dikkat etmek gerekiyor. Ağız kokusuna sebep olan bakterilerin önemli bir kısmı dil kökümüzde bulunur. Dil fırçalarıyla dilimizin temizlenmesi oluşacak kokuyu önemli derecede azaltacaktır. Ramazanda yapılan önemli hatalardan birisi ‘Sahurda bir şey yemedim, bu yüzden dişlerimi fırçalamama gerek yok.’ diye düşünmeleridir. Sahurda bir şey yenilmese bile ağızdaki mikroorganizmalar çoğalmaya devam etmektedir. Bu yüzden sahurda dişler mutlaka fırçalanmalıdır. Asitli içeceklerin ve rafine gıdaların tüketimi azaltılmalı, baklagiller gibi lifli gıdaların tüketimi artırılmalıdır. İftardan sahura da bol bol su tüketilmeli.”

“AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI, GENEL VÜCUT SAĞLIĞIMIZI DA ETKİLİYOR”

Ağız ve diş sağlığının genel vücut sağlığı için de çok önemli olduğunu belirten Üstün, “Eskiden insanlar, sadece dişlerini korumak için fırçaladığını sanıyordu. Ancak son yıllarda yapılan araştırmalarda ağız ve diş sağlığının tüm vücudu etkilediği ortaya konuldu. Ağız sağlığımıza sadece dişlerimizi korumak için değil, genel vücut sağlığımızı korumak için de dikkat etmeliyiz. Diş eti hastalıkları, çürük veya apseli dişler, kalp ve akciğer hastalıklarının ilerlemesi, erken veya düşük ağırlıklı doğumlar başta olmak üzere bazı hastalıklara neden olabiliyor.” ifadesini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.