DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 20°C

Sağlığına Türkiye’de Kavuştu

16.09.2020
A+
A-

Yurt dışında yaşayan, 1p36 Delesyonu Sendromu hastası 4 yaşındaki Arda, yurt dışındaki uygulanan tedavi saatlerinin yetersizliği sebebiyle Türkiye’ye getirildi. Almanya’da yaşayan Şeneryiğit ailesinin en küçük üyesi olan 4 yaşındaki Arda,daha 3 aylıkken başını tutamama, kol ve bacak kaslarında gevşeklik olduğu gerekçesiyle doktora götürüldü. Kontrollerin ardından Arda’ya 1p36 Delesyonu Sendromu teşhisi koyuldu. Almanya’da sağlık merkezlerine giden aile, tedavi saatleri yetersiz olduğu için yeni bir arayışa girdi. Tedavi için ise yurt dışındaki doktorlar Türkiye’yi tavsiye edince, aile Türkiye’de tedaviye başlanmasına karar verdi. Eskişehir’de tedavi görmeye başlayan Arda, 1 aylık tedaviye olumlu yanıt vermeye başladı.

Dr. Türkan Tünerir, ailenin Almanya’da çok az sayıda, ve bir günde sadece yarım saat kadar tedavi uygulandığı için Türkiye’yi  tercih ettiğini ve ‘Arda’nın doğumsal bir rahatsızlığı nedeniyle 3 aylıktan sonra gövdeyi ve başı tutamama, kol ve bacak kaslarında gevşeklik bulgularıyla Almanya’da doktora gidiyorlar. Orada epilepsi dediğimiz nöbet geçirme rahatsızlığı olduğu tespit ediliyor. Gelişme geriliği tespit ediliyor. Almanya’da çeşitli rehabilitasyon programlarına giriyorlar fakat yeterli sonuç alamıyorlar. Çok az sayıda ve saatte çalışma uygulandığı için bebeğin olumlu yönden gelişmelerini çok yavaş kaydediyorlar. Bunun üzerine aile bir arayış içine giriyor. Almanya’da çocuğa bakan doktor da Türkiye’de iyi rehabilitasyon imkanlarının olduğunu ve kendisinin araştırarak daha yoğun bir tedavi alması gerektiğini öneriyor.’ diyerek sürecin nasıl geliştiğini anlatıyor. Tünerir, korona sebebiyle geliş tarihleri ertelenen ailenin uçuşlara izin verilince hemen Eskişehir’e sadece tedavi olmak için geldiğini belirtiyor. 

BİR AYDA BÜYÜK BAŞARI

Tıp Merkezi Sorumlu Terapisti Melike Candan Gelerli, Arda’nın çok hızlı gelişme gösterdiğini fakat yine de uzun ve yoğun bir tedavi uygulanması gerektiğini belirtti. İlk geldiğinde Arda’nın başını tutamadığını belirten Gelerli, ‘Gövde dengesinde bozuklukları vardı. Uzun süre yatmasına bağlı kurbağa pozisyonu olmuştu bacaklarında. Biz öncelikle yoğun bir tedavi ile günde 4 saat fizyoterapist arkadaşlarımla birlikte Arda’yı önce pozisyonlamaya, vücut şeklini düzeltmeye ve bununla birlikte de kaslarını güçlendirmek için uğraştık. Kurbağa pozisyonunu düzelttiğimiz anda gövde dengesi, baş kontrolü ve vücut algısında çeşitli düzelmeler gösterdi. Süreç hala uzun ve yoğun bir mesaiye ihtiyacı var. Daha uzun süre tedavi görürse biz de merkezimizde Arda’yı daha iyi yerlere getirmiş olmanın mutluluğunu yaşayacağız’ ifadelerini kullandı.

KEŞKE DAHA FAZLA KALABİLSEYDİK

Ardan’nın annesi Pınar Hanım, Almanya’da 2 saat tedavi vermedikleri için Türkiye’ye geldiklerini söyledi. Anne Pınar Şeneryiğit, Arda’nın 3 aylıkken havale geçirdiğini, ağır epilepsi hastası olduğunu belirtti ve ‘Kontrollerimizde Arda’nın genetiğinde bir eksiklik olduğu ortaya çıktı. 1p36 Sendromu diye geçiyor. Almanya’daki doktorumuz en az günde 2 saat tedavi görmesi gerektiğini söyledi. Almanya’da günde 2 saat tedavi vermedikleri için biz de buraya gelmeye karar verdik. Almanya’da günde yarım saat tedavi yapıyorlar. Haftada 3 defa. Bu da Arda için çok yetersiz. Burada kafa kontrolünü yapmaya başladı. Daha iyi oturmaya başladı. İyi gelişmeler gösteriyor. Bu hafta sona eriyor. Üzülerek gidiyoruz. Keşke daha fazla kalabilseydik’ ifadelerini kullandı.

İLİşKİLİ HABERLER Evde Egzersiz Yaparken Yapılan Hatalar

Evde Egzersiz Yaparken Yapılan Hatalar

Sağlık Bakanlığı, Yurt Dışından Gelenler İçin Otellere PCR Testi Yazısı Gönderdi

Sağlık Bakanlığı, Yurt Dışından Gelenler İçin Otellere PCR Testi Yazısı Gönderdi

DEHB Olan Çocuklar İçin Uzaktan Eğitim Nasıl Düzenlenmeli?

DEHB Olan Çocuklar İçin Uzaktan Eğitim Nasıl Düzenlenmeli?

Solunum Egzersizi Koronavirüsten Koruyor

Solunum Egzersizi Koronavirüsten Koruyor

İLİşKİLİ GALERİLER Kışın Bağışıklığı Güçlendirmenin Yolları

Kışın Bağışıklığı Güçlendirmenin Yolları

Çocuklarınızın Bağışıklık Sistemini Güçlendirin!

Çocuklarınızın Bağışıklık Sistemini Güçlendirin!

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren 9 Besin

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren 9 Besin

Sadece 7 Yöntem ile Çocuğunuzun Bağışıklığını Güçlendirin

Sadece 7 Yöntem ile Çocuğunuzun Bağışıklığını Güçlendirin

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.