DOLAR 32,2472
EURO 34,6889
ALTIN 2.395,66
BIST 10.336,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Açık
İstanbul
25°C
Açık
Çar 19°C
Per 18°C
Cum 16°C
Cts 20°C

Fistül Nedir? Fistül Belirtileri ve Tedavisi

05.03.2020
A+
A-

Dünya Sağlık Örgütüne göre her yıl 50.000 ile 100.000 insanda görülen fistül hakkında merak edilenleri sizin için bir araya getirdik. İşte detaylar…

FİSTÜL NEDİR?

Fistül, genel olarak birbirine bağlı olmayan iki organı veya damarları bağlayan anormal bir bağlantı veya geçittir. Bağırsak ile deri arasında, vajina ile rektum ve diğer yerler arasında herhangi bir yerde gelişebilir.

FİSTÜL ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Fistüller prensip olarak, vücudun herhangi bir yerinde görülebilirler. Fakat en yaygın olarak bağırsak ve anüste gelişirler. İdrar yollarında da çeşitli organlara açılan fistüller gelişebilir.

İDRAR YOLU FİSTÜLLERİ

İdrar yolu organında anormal açıklıklar veya bir idrar yolu organı ile bir başka organ arasındaki anormal bağlantı.

Vezikouterin fistül mesane ile uterus arasında oluşur. Vezovavajinal fistül, mesane ile vajina arasında bir deliğin geliştiği yerdir. Üreterovajinal fistül, üretra ve vajina arasındadır.

ANAL FİSTÜLLER

Anal kanalın ve epitelyal cildin epitelize yüzeyi arasındaki anormal bağlantı.

Anal kanal ile anal açıklığın çevresindeki deri arasında anorektal fistül oluşur. Rektovajinal veya Anovaginal Fistül rektum veya anüs ve vajina arasında bir delik geliştiğinde ortaya çıkar. Kolovaginal Fistül, kolon ve vajina arasında oluşur.

DİĞER FİSTÜLLER

Enteroenteral Fistül, bağırsağın iki kısmı arasında oluşur. Enterocutaneous veya Colocutaneous Fistula, ince bağırsak ve deri veya kolon ve deri arasında sırasıyla oluşur.

Tedavi edilmemiş fistüller travmatik, zayıflatıcı olabilir ve vücudunuza fazladan zarar verebilir. Sinir hasarı, enfeksiyon ve böbrek yetmezliği fistüller ile ilişkilidir.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), her yıl 50.000-100.000 yeni fistül vakası olduğunu tahmin ediyor. Afrika gibi yerlerde, obstetrik fistüller, obstetrik (doğum ve doğum sonrası) bakım eksikliğinden dolayı sıklıkla tekrar eden fistülllerdir.

FİSTÜL NEDENLERİ

Çocuk doğurmak. Doğum yapmak vajinal dizimde yırtıklara neden olur. Bu yırtıklar rektum boyunca gittiğinde fistül oluşur. Fistüller, genellikle bir yaralanma veya ameliyatın sonucu oluşurlar. Divertikülit, cinsel yolla bulaşan hastalık ve tüberküloz gibi bazı hastalıklar ve enfeksiyonlar fistüllere neden olabilir. Kanser tedavisinin nadir bir yan etkisidir. Daha az yaygın olarak, kanser büyümesi nedeniyle gelişir. Crohn hastalığı

FİSTÜL BELİRTİLERİ

Vajinadan sürekli idrar kaçağı Dış kadın genital organlarında tahriş Sık idrar yolu enfeksiyonları (UTIs) Vajina içine gaz ve / veya dışkı sızması Vajinadan sıvı drenajı Mide bulantısı Kusma İshal Karın ağrısı

FİSTÜL TEDAVİSİ

Fistül tedavisi için hastalar jinekolog, ürojinekolog veya kolorektal cerrahlardan tavsiye alabilirler. Fistül teşhisini takiben, uzman doktor yeri, büyüklüğü ve durumuna bağlı olarak en iyi tedavi planına karar vermektedir. Bazı fistül tedavilerinde yalnızca bir kateter ile semptomları kontrol altına almak yeterli olabilir. Daha ciddi fistül vakalarında ameliyat gerekebilir.

İLİşKİLİ HABERLER Mide Ve Bağırsaklarından Uyuşturucu Çıktı

Mide Ve Bağırsaklarından Uyuşturucu Çıktı

Bağırsaklarınız Sağlıklı mı?

Bağırsaklarınız Sağlıklı mı?

Bağırsaklarımız Nasıl İkinci Beynimiz?

Bağırsaklarımız Nasıl İkinci Beynimiz?

Bağırsak Dostu Prebiyotikler!

Bağırsak Dostu Prebiyotikler!

İLİşKİLİ GALERİLER Bağırsak Sağlığınız İçin Tüketmeniz Gereken Besinler

Bağırsak Sağlığınız İçin Tüketmeniz Gereken Besinler

Kalın Bağırsak Kanserini Bu Şekilde Önleyin!

Kalın Bağırsak Kanserini Bu Şekilde Önleyin!

Bağırsak Tembelliğine Neden Oluyor!

Bağırsak Tembelliğine Neden Oluyor!

Bağırsak Kanserinin Önüne Bu Sayede Geçeceksiniz!

Bağırsak Kanserinin Önüne Bu Sayede Geçeceksiniz!

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.