DOLAR 32,5476
EURO 34,9203
ALTIN 2.442,27
BIST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Sağlığımız ona emanet: Şifayı Google’da arıyoruz!

23.10.2021
A+
A-

Türkiye Gazetesi’nden Ziyneti Kocabıyık’ın haberine göre Türkiye çapında yaklaşık iki bin kişi üzerinde gerçekleştirilen en geniş kapsamlı sağlık okuryazarlığı araştırması sonuçları, Türk insanının hastalıklarla ilgili ilk başvuru noktasının internet olduğunu, toplumun yüzde 42’sinin sağlıkla ilgili doğru ve yanlış bilgileri ayırt etmekte zorlandığını ortaya koydu. Sağlıkla ilgili bilgilerin sosyal medya ve internetten alınmasının en büyük sıkıntısının Covid döneminde yaşandığını belirten uzmanlar, internetin yanlış bilgilerle dolu olduğunu, kişilerin kendilerini “bilgi kirliliğinden” koruyabilmek için sağlık okuryazarlığı bilincinin yükseltilmesi gerektiğini vurguladı.

Bayer’in öncülüğünde ilan edilen 22 Ekim Dünya Sağlık Okuryazarlığı Günü dolayısıyla sonuçları açıklanan Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Araştırmasına göre, Türkiye’de her dört kişiden üçü sağlık okuryazarlığının farkında değil. Araştırmaya katılanların yüzde 60’ı sağlıkla ilgili bilgileri internetteki haber sitelerinden ya da sosyal medyadan aldığını söylüyor. Aile hekiminden bilgi alırım diyenlerin oranı ise yüzde 53. Ancak yine aynı araştırmaya göre sağlık kuruluşlarına başvuranların yüzde 85’i sağlık problemlerini hekimlere ve sağlık çalışanlarına rahatlıkla ifade edebiliyor. Fakat anlamayanların ve soru sormaya çekinenlerin oranı yüzde 80’e ulaşıyor. 

SOSYAL MEDYAYA GÜVEN DÜŞÜK

Araştırma sonuçlarına göre kişiler sağlıkla ilgili bilgileri en çok internet sitelerinden ve sosyal medyadan ediniyor. Ancak bu mecralara fazla güvenmiyor. Güvenilirlik açısından ilk sırayı aile hekimi alıyor. 

FARKINDAYIZ AMA UYGULAMIYORUZ

Araştırmaya katılanların büyük çoğunluğunun sağlık durumlarına etkisi olabilecek konular hakkında bilgi sahibi olduğu gözlemleniyor. Ancak sağlık için yararlı ve zararlı olan ürünler ve davranışlar hakkında bilgi sahibi olsalar da bunu hayatlarına yansıtma oranlarının düşüklüğü dikkat çekiyor. Örneğin; araştırmaya göre Türkiye’nin yüzde 90’ına yakını sigara, tütün ve tütün ürünleri tüketiminin zararlı, egzersiz yapmanın ve düzenli uykunun ise sağlık üzerinde pozitif etkisi olduğunu biliyor. Buna karşılık ne yazık ki sigara içmeyi denemiş her 10 kişiden altısı hâlen sigara içmeye devam ediyor. Bunun yanı sıra haftada bir veya daha fazla egzersiz yaptığını ifade edenlerin oranı ise yüzde 50’nin altında kalıyor.

Çalışmayı değerlendiren Bayer Tüketici Sağlığı Ülke Müdürü Erdem Kumcu çalışmanın, internet ve sosyal medyanın, yanlış bilgi riskine rağmen herkesin sağlık okuryazarlığı bilgisini etkileyen ciddi bir kaynak olmaya devam ettiğini gösterdiğini belirterek “Çözüm, kişilerin doğru ve yanlış bilgiyi ayırt etmesini sağlayabilmek. Bunun için de sağlık okuryazarlığını çocukluk çağında başlatmak gerek” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.