DOLAR 35,3827
EURO 36,4499
ALTIN 3.039,92
BIST 10.000,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
11°C
Hafif Yağmurlu
Cts 10°C
Paz 5°C
Pts 6°C
Sal 8°C

RTÜK YouTube’u denetlemeyecek!

02.03.2018
A+
A-

Televizyon ve radyo kanallarını denetleme yetkisine sahip olan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK)Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni yasa tasarısının 73. maddesine göre artık internet yayınlarını da denetleyecek.

Büyük tartışmalara yol açan bu denetim şartının hangi platformları kapsadığı ise bugün RTÜK üyesi Doç. Dr. Hamit Ersoy tarafından açıklığa kavuştu.

Yaptığı açıklamada “Netflix, Blu TV, Puhu TV gibi aslında tamamen yayıncı olan ama sadece internet mecrasından yayın yaptıkları için yayıncı değilmiş, herhangi bir internet kullanıcısıymış gibi algılanan yayıncıları denetleyeceğiz.” diyen Ersoy, sözlerine “Yani internet ortamında yayıncılık faaliyeti yapanları denetleyeceğiz. Onların dışında YouTube, Twitter, Facebook ve benzeri, görsel içeriği paylaşan ve fakat yayıncı hüviyeti taşımayanlar için RTÜK’ün herhangi bir denetimi söz konusu değildir. İnternet ortamında ‘geleneksel mecralarda yapılan içeriği’ paylaşan, şimdilik ‘yayıncı’ denmeyen ama aslında internet ortamında yayıncılık yapan kuruluşları denetleyeceğiz.” ifadeleriyle devam etti.

Yaptığı açıklamada net bir şekilde belirtildiği üzere YouTube ve benzeri platformlarda herhangi bir denetim olmayacağını söyleyen Doç. Dr. Hamit Ersoy; “Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun böyle bir görevi üstlenmesi hem yasal hem de pratik açıdan mümkün değil. Yapılmak istenen düzenleme öncelikle sadece karasal, uydu ve kablo ortamında yapılan yayıncılığın internet ortamındaki uzantısı şeklinde. Yani internet ortamında yapılacak yayıncılıkla ilgilidir.” dedi.

Çocukların ve gençlerin artık televizyon yerine yayınları internetten izlediğini dolayısıyla çocuklarımızı ve gelecek nesillerimizi korumak adına böyle bir adımın atıldığını belirtti.

Halihazırda TBMM’ye sevk edilen torba yasanın onaylanması halinde internet yayıncılığının en başarılı örneklerinden olan ve ülkemizde de faaliyet gösteren Netflix gibi yayınların bu duruma nasıl cevap vereceği merak konusu.

:: Siz bu durum hakkında ne düşünüyorsunuz?

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.