DOLAR 32,3455
EURO 35,0945
ALTIN 2.310,71
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Ramazan’da Susuzluğu Önleyecek Besinler

14.04.2021
A+
A-

Vücudunuz gün içerisinde su seviyesini koruması, metabolizmanız için oldukça önemli. İftar ve sahurda tüketeceğiniz bu besinler ile ramazan ayında vücudunuzun su seviyesini koruyabilirsiniz.

Gün içerisinde su seviyesinin korunması, yaşam kaliteniz için oldukça önemli. Özellikle ramazan ayının gelmesiyle yeme içme alışkanlıklarımızda yaptığımız değişiklikler, bizi susuz bırakabilir. 

İnsan vücudunun yüzde 65 ila 70’i, sudan oluşur. Diğer şeylerin yanı sıra, bu, sıcak havalarda vücut ısısını düzenlemeye destek olur. Ramazan ayı boyunca susuz kalmamak, özellikle havaların ısınmaya başladığı bu günlerde yükselen sıcaklıklar nedeniyle daha önemi artırdı.

RAMAZAN’DA SUSUZLUĞU ÖNLEYECEK 9 BESİN

Sahur ve iftar sırasında ay boyunca tüketilmesi gereken yiyecekler, yavaş salınan karbonhidratlar, su ve sağlıklı yağlar içermelidir. İçme suyunun yanı sıra, vücuda salınacak ve açlık dönemi boyunca hücreleri kademeli olarak yenileyecek su bakımından zengin yiyecekler yemek oldukça önemlidir. Su vücut için çok önemlidir ve başlı başına bir ‘süper gıda’dır; beyin fonksiyonlarına, cilt rengine, sindirime, organların temizlenmesine ve vücutta birçok şeye yardımcı olur.

Salatalık

Salatalık çok besleyicidir ve diğer katı yiyecekler arasında en yüksek su oranına sahiptir. Salatalıklar ayrıca az miktarda potasyum, magnezyum ve C vitamini içerir. Onları çeşitli besinlerle eşleştirin veya taze ve nemlendirici bir tat için suyu tatlandırmak için kullanabilirsiniz.

Çilek

Çilekler sadece sulu bir meyve değil, aynı zamanda antioksidanlar, C vitamini ve kan kolesterolünü iyileştirmeye, kan şekerini kontrol etmeye ve ishale yardımcı olan, lif türü olan çözünür lifleri içerisinde bulundurur. Sindirimini yavaşlatmaya yardımcı olacağından sahur için harika bir besindir.

Süt ve Yoğurt

Süt benzersizdir bir gıdadır; aynı anda hem bir yiyecek hem de bir içecek görevi görebilir. Yaklaşık yüzde 85 sudan oluştuğundan aynı zamansa süt mükemmel bir su kaynağıdır. Üç makro besini de (protein, karbonhidrat ve yağ) içerir. Ayrıca içerdiği kalsiyum, A, D ve B12 vitaminleri ile kemiklerimizi, kaslarımızı, sinirlerimizi ve gözlerimizi sağlıklı tutmaya yardımcı olur. Doğal yoğurtlar da, aynı besinler içerir. Yoğurtlarda ek olarak bir de probiyotikler vardır ve bağırsak sağlığımız için harikadır.

Süt vücudu nemlendirir ve serinlemesine yardımcı olur. Sadece vücudu serinletmekle kalmaz, aynı zamanda tüm gün çalışması için enerjik kalmasını da etki eder.

Yeşil Yapraklı Sebzeler

Brokoli, lahana ve ıspanak gibi sebzeler besleyici olmalarının yanı sıra, çok sağlıklı ve su bakımından da oldukça zengindir. Sağlığınızı kontrol altında tutmak için bol miktarda potasyum, A ve K vitaminleri ve bir dizi başka minerali içinde bulundururlar. Yeşil yapraklıların haricinde neredeyse tüm sebzelerde yüzde 90’dan fazla su vardır. Sebzeler ayrıca lif, antioksidanlar, folat, A, C ve K vitaminleri gibi besinler ile doludur.

Sulu Meyveler

Kavun, karpuz, şeftali ve protakal gibi bol sulu meyveler aynı zamanda çok fazla besini beraberinde içerir. A, C, B6 vitamini, folat ve potasyum, alacağınız birçok besinden sadece birkaçıdır. Bu meyveleri salatalara, tatlılara, yoğurda ekleyebilir veya kendi başlarına tüketebilirsiniz.

Kereviz

Salatalık gibi kereviz de hafif bir başlangıç olarak tüketilmesi gereken harikulade bir sebzedir. Su içeriği yüzde 95’in üzerindedir ve suyun vücuda emilmesine yardımcı olan besleyici mineraller içerir.

Turp

Bu kök besinler, iftar sırasında yan salatalara ideal bir tercihtir. Turpların su içeriği kerevizinkiyle aynıdır, bu nedenle kendinizi zinde hissetmenizi sağlar.

Domates

İftar sofralarınızda ağır bir sos yerine domates sosu kullanın. Domatesler suyla doludur. Yüzde 90’ın üzerinde su içeren domatesler hafif ve aynı zamanda lezzetli ve doyurucudur.

Egzotik Meyveler

Mango, ananas ve papaya gibi tropikal meyveler, tatlı ve su açısından zengin bir atıştırmalık için oldukça doğru bir seçimdir. Ayrıca kalori açısından daha zengindirler, bu da Ramazan ayında size uzun süre enerji vermek için mükemmeldir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.