Ayser Bahar Kartan: Yaşadığı Zorluklardan İlhamla Kendi BeZ BeBeK Markasını Yaratması
Ayser Bahar Kartan’ın zorluklardan ilham alan ilham verici yolculuğu ve kendi BeZ BeBeK markasını yaratış hikayesini keşfedin.
İzmir’de Ayser Bahar Kartan, uzun yıllar süren tedavilerin ardından anne olma umudunu taşıdı. Hamile kaldığında dört ay sonra bebeğini kaybetmesiyle yas dolu bir dönem yaşadı; bu süreçte bez bebek yapımını keşfetti ve yaklaşık 13 yıldır bu sanatı sürdürerek kendi markasını kurdu. Kendini yeniden keşfettiği yolculukta, bebekler için içten bir sıcaklık ve el işlemesiyle üretim yapıyor.
Hiçbir eğitim almadan, evde bulunan malzemelerle başlayan yolculuk, Kartan’ın üretimini bir tutkuya dönüştürdü. Başlarda kendisi için yaptığı bebekler, çevresindekilerin beğenisini kazandı ve hediye olarak paylaşılmaya başlandı. Zamanla satışlar da artınca kendi markasını kurma kararı aldı ve İzmir’deki dernekler de kendisini fark ederek projelerine ortak oldu.
2022 yılında Ege Üniversitesi Emel Akın Meslek Yüksekokulu’nda Giyim Üretim Teknolojisi Bölümü’nü kazanan Kartan, eğitimini sürdürürken Kolektif Etki Programı Derneği’nden aldığı üç aylık girişimcilik eğitimiyle mevcut markasını güçlendirdi. Bu süreç, onun için sadece bir meslek değil aynı zamanda bir iyileşme yöntemi oldu.
Geleneksel bez bebekler üreterek geleceğe köprü kurmayı amaçlayan Kartan, sanayi ve plastik bebeklerden farklı olarak annelik sıcaklığını taşıyan tasarımlara yöneldi. İçleri tamamen yün ile dolu oyuncaklar da tasarlıyor; kıyafetlerinde pamuklu malzemeler kullanarak çocuklara zarar vermeyecek güvenli bir oyun deneyimi sunmayı hedefliyor.
Her bebeğin kendine özgü, herkese özel bir anlam taşıdığına inanan Kartan, yas sürecinde kaybettiği saçlarını bir bez bebeğe takarak onunla bir anı sakladı. Bu oyuncak, onun için hem bir teselli kaynağı oldu hem de iki dünya arasında bir köprü kurdu: Yamacında acıyı taşıyan, sevgiyle yoğrulan bebekler.
“Bebek yapımı, bana iyileştirdi; her kadının içindeki annelik şefkati dışa vurabilir” diyen Kartan, üretimini sürdürerek daha fazla çocuk ve aileyle buluşmayı hedefliyor. Kaynak: Demirören Haber Ajansı (DHA) ve Ensonhaber